Zoek & boek

Vakantie Massa Marittima

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Massa Marittima

In het zuidwesten van de regio Toscane, even ten oosten van Piombino, ligt het prachtige stadje Massa Marittima. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden ligt het stadje niet direct aan de kust. Het ligt zo’n 20 kilometer van de zee maar was vroeger waarschijnlijk wel een kustplaats en dankt daar haar naam aan. Op een mooie dag kun je vanaf de stadsmuren de zee trouwens nog wel zien liggen in de verte.

Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Massa Marittima

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
casamundo toscane
Casamundo Bekijk prijs
vakantie livorno

Massa Marittima en haar geschiedenis

Massa Marittima ligt in de heuvels met de naam Coline Metallifere (metaalhoudende heuvels) en behoort tot de provincie Grosseto. Aan deze heuvels dankt het stadje ook voor een groot deel haar vroegere rijkdom.

De koper en ijzererts uit de omringende heuvels werd verkocht in de Middeleeuwen en zo kon het stadje groeien en bloeien. Helaas hadden de machtige families uit SienaPisa en Florence ook interesse in deze natuurlijke grondstoffen en probeerden het gebied dan ook in te lijven.

Uiteindelijk lukte het Siena om Massa Marittima en het omliggende gebied te veroveren. Na deze verovering ging het minder met de stad en braken verschillende epidemieën uit. Pas in de negentiende eeuw ging het weer wat beter met het stadje en ging de bevolking zich met name richten op de landbouw.

Populaire accommodaties in Massa Marittima

Casa dell´Arco

Maremma Coast - Massa Marittima

Bilocale dell´Arco

Maremma Coast - Massa Marittima

Agriletizia

Maremma Coast - Massa Marittima

Trilocale dell´Arco

Maremma Coast - Massa Marittima

Le Cascatelle

Maremma Coast - Massa Marittima

Lavanda

Maremma Coast - Massa Marittima

Cucco – Baia degli Ulivi

Maremma Coast - Massa Marittima

Cellina – Baia degli Ulivi

Maremma Coast - Massa Marittima

Casa Nuova – Volterra

Lucca, Pisa en omgeving - Lajatico

Casanuova – Caciaia

Lucca, Pisa en omgeving - Lajatico

Bezienswaardigheden Massa Marittima

Aan de eerdere bloeitijd in de Middeleeuwen heeft Massa Marittima wel enkele schitterende bezienswaardigheden overgehouden die hieronder besproken zullen worden.

De dom

Het belangrijkste gebouw van Massa Marittima is natuurlijk de dom. Je kunt eigenlijk niet om deze schitterende kerk heen wanneer je in het stadje bent. De duomo werd voor het eerst opgebouwd in de elfde eeuw maar de huidige gevel met drie spitsen is er aan het eind van de dertiende eeuw neergezet.

De imposante kerk is zowel van binnen als van buiten de moeite van het uitgebreid bekijken waard. Het interieur is voor een aanzienlijk deel gewijd aan de beschermheilige van het stadje: de bisschop van Populonia. Doordat de kerk zo groot is zou je hem eerder verwachten in een grotere stad maar dit maakt de enorme Duomo in Massa Marittima alleen maar nog bijzonderder.

Massa Marittima

Het centrale plein

Zoals een echt Italiaans stadje betaamt heeft ook Massa Marittima een centraal plein dat het hart van het leven in de plaats vormt. In het geval van Massa Marittima heet dit plein het Piazza Garibaldi.

Behalve de hier boven besproken Duomo staan er nog enkele andere fraaie gebouwen aan dit plein, een goed voorbeeld is het Palazzo del Podestá. Ook het authentieke gemeentehuis Palazzo Communale staat aan het gezellige Piazza Garibaldi.

Je kunt op het plein heerlijk gaan zitten om te genieten van het Italiaanse leven. Rondom het Piazza Garibaldi vindt je een wirwar aan steegjes en straatjes met leuke winkeltjes en restaurants. Wanneer je de mooie Via Moncini volgt loop je richting onze volgende bezienswaardigheid.

De nieuwe stad

De Via Moncini gaat uiteindelijk over in een steile trap die je naar de nieuwe stad oftewel Cittá Nouva brengt. Dit gedeelte is een aantal eeuwen na het oude stadscentrum gebouwd maar is daarom niet minder mooi.

Ook hier vele gezellige straatjes en mooie bezienswaardigheden zoals de Torre del Candeliere en de stadspoort met de naam Porta alle Sillici. Je moet ook zeker de enorme stadmuren bekijken wanneer je in de nieuwe stad van Massa Marittima bent. Vanaf deze muur heb je een geweldig uitzicht over de omliggende heuvels.

massa marittima torre del candeliere
Het Middeleeuwse volksfeest massa marritima

Het Middeleeuwse volksfeest

In Toscane heeft haast iedere, zichzelf respecterende, stad een geweldig volksfeest in de zomer of het voorjaar.

In Massa Marittima draagt dit feest de naam Balestro del Girifalco en wordt het ieder jaar twee keer gehouden. De eerste keer op de vierde zondag van mei en de tweede keer op de tweede zondag van augustus.

Met name de tweede keer in het jaar is een uitstekend moment voor Nederlandse vakantiegangers om dit spektakel eens mee te maken. Het feest wordt volledig in Middeleeuwse stijl gehouden en gaat om de strijd tussen de drie wijken van de stad.

Dit betekent dat iedereen in klederdracht is en er ook Middeleeuwse gerechten worden gegeten. De oude wijken binden de strijd met elkaar aan in onder andere het schieten op ‘valken’ met kruisbogen.

Restaurant tips in Massa Marittima

Van het bekijken van al dat moois dat Massa Marittima te bieden heeft ben je aan het eind van de dag natuurlijk wel een beetje vermoeid geraakt. Gelukkig zijn er voldoende plekken waar je heerlijk neer kunt strijken voor een goed glas wijn en wat lekkers te eten.

Een van onze favoriete adresjes is de Taverna del Vecchio Borgo aan de Via Parenti. Een ander bijzonder restaurant is Barbablu aan de Piaza Matteotti. Hier kun je een gele pizza met Scamorza kaas, Parmezaanse kaas en saffraan bestellen!

Alles bij elkaar is er in Massa Marittima genoeg te zien en te doen om je een dag heel goed te vermaken. Als je de mogelijkheid hebt moet je zeker proberen hiernaartoe te gaan tijdens het Middeleeuwse volksfeest!

massa marittima restaurant
Waar wacht je nog op?

Boek een camping in Massa Marittima

Persoonlijk reisinspiratie voor Massa Marittima

Alle blogs

Massa Marittima – Een greep uit het evenementen draaiboek

Massa Marittima. Een historisch stadje op 20 minuten rijafstand van de zee. De naam “Massa” verscheen...
lees verder

Massa Marittima, één van de mooiste dorpjes van Toscane

Massa Marittima ligt in het zuidwesten van Toscane, in de provincie Grosseto. De naam doet vermoeden...
lees verder

De mooiste plekjes om te verblijven in Toscane

Toscane is een prachtige streek waar elk jaar opnieuw een hele massa toeristen hun weg naartoe...
lees verder
Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…