Vakantie Pisa

Vanuit Florence ben je in een uurtje in het karakteristieke stadje met zijn scheve Toren en prachtig Baptiserium dat al eeuwen op het Plein der Wonderen te vinden is. Is Pisa verder zo wonderlijk? Valt mee, maar de bezichtiging van ’s werelds bekendste Toren moet je natuurlijk gedaan hebben. Naast de toeristische hotspots is Pisa een verbindingspunt voor (lowbudget) vluchten uit de rest van Europa. Vanuit Eindhoven en Rotterdam vlieg je in respectievelijk 1,5 uur naar deze Italiaanse stad.

Vind accommodaties in Pisa

Persoonlijke reisinspiratie voor Pisa

Alle blogs >

Tips voor een dagje Pisa

Wanneer we je vragen de belangrijkste bezienswaardigheid van Pisa te noemen, zul je vrijwel direct de befaamde scheve Toren van Pisa noemen. Maar er zijn nog veel meer redenen om eens een bezoek aan deze prachtige stad te brengen. Vraag dit...
lees verder >

Pisa is meer dan alleen de scheve toren

Pisa is een stad die voornamelijk bekend is van de Toren van Pisa. Maar deze Toscaanse stad heeft meer dan alleen de toren. Kies daarom voor Pisa tijdens een rondreis door Toscane. Waar parkeren in Pisa? Voor je bezoek aan Pisa is het...
lees verder >

Het plein van de wonderen: Het hart van Pisa

Het Piazza dei Miracoli in Pisa, ook wel het Plein van de Wonderen genoemd, werd 25 jaar geleden toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Het plein bevindt zich niet in het centrum van de stad zoals je misschien zou denken, maar aan de...
lees verder >

10 dingen die je niet mag missen in Pisa

Wie in Toscane is mag Pisa zeker niet overslaan. Pisa is vooral bekend door de scheve toren. Het is de – soms enige – reden voor mensen waarom ze naar Pisa komen. Maar er is veel meer te zien en te doen in deze Italiaanse stad. Wist je...
lees verder >

Pisa en Lucca in een dag

Er is zo veel te zien en te doen in Toscane dat je waarschijnlijk tijd tekort komt. Gelukkig zijn er leuke bestemmingen die je gemakkelijk in een dag met elkaar kunt combineren. Een voorbeeld van zo’n combinatietrip is Pisa en Lucca in een dag....
lees verder >

De toren van Pisa bezoeken

De naam Piazza dei Miracoli (Plein der Wonderen) werd niet toevallig aan dit wonderbaarlijk witte plein gegeven. Gabriele D'Annunzio, gerenommeerd Italiaans schrijver die de uitdrukking bedacht, vond dit dé naam die gegeven moet worden aan het...
lees verder >

Welk type reiziger ben jij?

Hotels Pisa

In de Toren slapen is niet mogelijk, maar wel met uitzicht op de Toren. Pisa heeft een keur aan verschillende hotels in alle mogelijke gradaties. Eveneens buiten het oude centrum zijn er genoeg uitnodigende boetiekhotelletjes, 3-4-5 sterrenhotels...
lees verder >

Stedentrip Pisa

In de regio Toscane, aan de mond van de rivier Arno, ligt de Italiaanse stad Pisa. De stad Pisa is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad Pisa is wereldberoemd om de scheve toren. Maar er zijn uiteraard meer leuke bezienswaardigheden...
lees verder >

Vliegen naar Pisa

Wie op vakantie wil naar Italië heeft veel keus. Rome, Florence, Venetië… Italië heeft een rijke geschiedenis en veel mooie steden. Maar vergeet ook Pisa niet! Want behalve de beroemde scheve toren, heeft Pisa nog veel meer te bieden. Het heeft...
lees verder >

Campings Pisa

Vlakbij “De stad van de scheve toren” verblijven? Kies dan voor een van de campings in Pisa of de gelijknamige provincie. Natuurlijk is de beroemde toren niet het enige bijzondere aan deze stad. Er liggen namelijk tal van mooie bezienswaardigheden...
lees verder >

Vakantiehuis Pisa

Pisa is één van de tien regio’s in Toscane en heeft veel te bieden. Verblijven in een vakantiehuis in Pisa is daarom ideaal. Je vliegt namelijk goedkoop naar deze geweldige stad toe vanuit Nederland en hoeft dan niet heel ver meer te reizen om je...
lees verder >

Agriturismo Pisa

Zeg ‘scheve toren’ en iedereen denkt meteen aan de Toren van Pisa. De stad Pisa staat bekend om de scheve toren die bovendien ook nog eens krom is. Het trekt jaarlijks veel bezoekers naar de Toscaanse stad, maar Pisa heeft wel veel meer te bieden...
lees verder >

Pisa is, samen met Florence, de meest toeristische stad van Toscane. Vrijwel iedereen komt op het mooie Piazza dei Miracoli af. Echter, Pisa heeft wel wat meer te bieden dan alleen dit ‘plein der wonderen’.

Als je in de richting van de rivier de Arno loopt, dan kom je door kleine straatjes met terracottakleurige huisjes. Rond het Piazza della Vettovaglia is vrijwel altijd markt. Het historische stadscentrum van Pisa wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Arno.

De twee grootste winkelstraten worden aan elkaar verbonden door de oude brug de Ponte di Mezzo. Aan de andere kant van de rivier vind je mooie bezienswaardigheden, zoals het kerkje van Santa Maria alla Spina, het gemeentehuis en het oude marktplein.

De stad Pisa telt duizenden studenten. De stad beschikt dan ook over een van de oudste universiteiten van Italië. De gebouwen van de universiteit liggen in het centrum van de stad. Ondanks de aanwezigheid van de vele studenten is het uitgaansleven niet om over naar huis te schrijven. Het is ’s avonds relatief rustig op straat.

Zuidelijk gelegen van Pisa ligt de Val di Cécina. Deze streek is vernoemd naar de rivier die door dit gebied stroomt. Het is hier prachtig met veel groene heuvels, grote grasvlakten en hoge cipressen. Deze streek loopt tot de grens met Livorno en Grosseto.

In de Val di Cécina liggen middeleeuwse stadjes als MontescudaioCastellina Marittima, Volterra en Pomarance.

Bezienswaardigheden Pisa

Pisa heeft een rijk verleden, dit zie je terug in het Piazza dei Miracoli. Op dit plein kun je de beroemde scheve toren bewonderen, maar ook de prachtige dom en het baptisterium.

Helaas kijken de meesten niet verder dan dit plein. Dat is een gemiste kans, Pisa heeft namelijk wel wat meer te bieden dan alleen dit. De stad kent bijvoorbeeld ruim 20 kerken

Campo dei Miracoli

Dit is het pronkstuk van Pisa. Een prachtig plein, binnen de oude stadsmuren van Pisa. Je komt hier heel veel marmeren voorwerpen tegen.

Aan het Campo dei Miracoli liggen de beroemde scheve toren van Pisa, de dom, het baptisterium en de begraafplaats Camposanto.

Duomo (Santa Maria Kathedraal)

De buitenkant van deze dom is gemaakt van grijs marmer en witte steen. De duomo komt uit de elfde eeuw. Het interieur is van wit en zwart marmer gemaakt. Naast Lombardijnse, zijn ook Byzantijnse (mozaïek) en Arabische (puntbogen) invloeden te zien.

De kerk kende oorspronkelijk een viertal bronzeren deuren. Alleen die van de Porta di San Ranieri, de oorspronkelijke hoofdingang, bestaat nog. Op deze deuren zijn scènes te zien uit het Nieuwe Testament. De andere deuren zijn gesmolten bij een brand.

Torre Pendente of Campanile (Scheve Toren)

Deze scheve toren van Pisa is wereldberoemd. Vooral omdat hij scheef staat, maar ook om zijn architectonische structuur. De helling van de toren bestaat maar liefst 10 procent.

In 1173 is men begonnen met de bouw van de toren. Nadat, na de eerste drie verdiepingen de grond begon te zakken, is men gestopt met de bouw. De werkzaamheden zijn in 1275 weer opgepakt. Er werden toen nog drie verdiepingen op de toren gebouwd. Dit, samen met de compenserende zuilen, die in hoogte verschilden om het evenwicht te herstellen.

In 1350 werd de zevende verdieping en de klokkentoren erop geplaatst. Vanwege veiligheidsredenen werd de toren gesloten in 1990. De toren werd toen jarenlang gerestaureerd om zodoende de helling te verminderen.

De toren is sinds 2004 weer opengesteld voor publiek. De voorspelling is dat hij er vanaf nu de komende drie eeuwen weer tegen kan. Je kunt de toren beklimmen door 294 treden te overwinnen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over het gehele Campo dei Miracoli.

Battistero (Baptisterium)

In 1153 is men begonnen met de bouw van het baptisterium. In de dertiende eeuw is de bouw van deze doopkapel afgerond. De koepel is rijkversierd met gotische invloeden.

Op de buitenste deur, zijn hoofdstukken uit het leven van Johannes afgebeeld. Op het doopvont staat een bronzen beeld. Dit stelt de apostel voor.

De kapel is van buiten prachtig versierd. Dit in tegenstelling tot de binnenkant. Deze doet wat sober aan. Tot in de veertiende eeuw had de koepel een opening in de punt, zodat je binnen naar de hemel kon kijken.

Camposanto Monumentale

Dit is een gotische begraafplaats wat tegen de oude stadsmuren van Pisa aan ligt. In 1277 is begonnen met de bouw van deze begraafplaats. In 1464 was deze, samen met het klooster afgebouwd.

Camposanto heeft vanaf de vijftiende tot de achttiende eeuw gediend als begraafplaats. Dit is nog te zien aan de meer dan 600 grafzerken op het binnenveld van wel 126 meter lang.

Veel van de middeleeuwse muurschilderingen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd geraakt. Van de Romeinse beelden en sarcofagen zijn er nog maar 84 over. De beroemdste hiervan is de Triomf van de dood.

Museo Dell'Opera del Duomo

Dit is een museum dat volledig gewijd is aan alle kunstschatten van de dom en de andere monumenten op het Campo dei Miracoli.

In dit museum vind je bijvoorbeeld het origineel van het ivoren beeld Maria met Kind van Giovanni Pisano. In de schatkamers vind je middeleeuwse relieken die van brand in het Camposanto zijn gered. Hieronder enkele (volgens het verhaal) kleine steentjes van de aarde uit Golgotha.

Museo Nazionale San Matteo

Dit museum is een van de belangrijkste musea van de middeleeuwse Italiaanse kunst. Het museum bevindt zich in een voormalig benedictijns klooster uit de dertiende eeuw.

In het Museo Nazionale San Matteo ligt de nadruk op de middeleeuwse, Pisaanse beeldhouwkunst. Je vindt hier beelden van bijvoorbeeld Donatello, Nicola en Giovanni Pisano en Andrea della Robbia.

Santa Maria Della Spina

Dit is een opvallend kerkje. De Santa Maria Della Spina heeft een wat opvallende ligging op de stoep tussen de doorgaande weg en de rivier. De kerk komt uit 1230. Van 1322 tot 1370 werd deze uitgebouwd tot gotische kerk.

De naam heeft het kerkje te danken aan een doorn (spina) uit de kroon van Jezus. Deze doorn werd hier namelijk bewaard en kun je bezichtiging in de kerk van Santa Chiara in de Via Roma.

Navi Antiche Di Pisa (de antieke schepen van Pisa)

Pisa is sinds 1998, naast de stad van de scheve toren, ook de stad van de antieke schepen. In 1998 kwam men, tijdens werkzaamheden aan het spoor, resten tegen van een Romeins schip uit de tweede eeuw voor Christus.

Uiteindelijk zijn er ruim 30 schepen opgegraven. Grote zeeschepen, maar ook kleine rivierbootjes. Deze schepen zijn overgeplaatst naar het restauratiecentrum Navi Antiche di Pisa.

Behalve de bootresten zijn er ook overige resten bewaard gebleven, zoals houten kammen en een skelet van een pasgeboren baby. Dit kon bewaard zijn gebleven vanwege de vochtigheid en het zand dat als een soort vacuüm over de boten zat.

Er op uit in Pisa

Pisa is meer dan alleen de bekende monumenten. De stad kent ook veel leuke winkeltjes en restaurants. Ook worden er vrijwel elke dag markten gehouden, zijn er diverse tentoonstellingen die je kunt bezichtigen en je kunt de prachtige botanische tuin bewonderen.

Orto Botanico (Botanische tuin)

Deze tuin is opgericht in 1544. De Orto Botanico is de oudste botanische tuin ter wereld. Sinds 1591 bevindt de tuin zich op de huidige locatie. Hiervoor was het een aantal keren verhuisd.

De tuin is onderdeel van de Universiteit van Pisa. Doel hiervan was om bomen en planten te kweken die een geneeskundige uitwerking zouden hebben. De bomentuin, broeikassen, kruidentuinen, vijvers, natuurhistorisch museum en een met schelpen versierd Botanisch Instituut, maken deel uit van het complex.

Mercato Delle Vettovaglie

Dit is een markt die vernoemd is naar het Piazza delle Vettovaglie. Echter, je vindt meer kraampjes in de naastgelegen straatjes dan op dit plein zelf. Je kunt hier namelijk alleen maar wat kleding en schoenen vinden.

De kraampjes verderop zijn leuker. Daar kun je vleeswaren, kazen, Toscaanse broden, groente en fruit kopen. Voornamelijk producten uit de streek. Ook de inwoners van Pisa komen hier om hun boodschappen te doen.

Antiekmarkt

Rond de Via Borgo Stretto wordt, elke tweede zondag van de maand, een antiekmarkt gehouden. Je vindt hier, naast de antieke meubels en voorwerpen, eveneens koloniale meubels (arte povera).

Abbazia San Zeno

Deze kerk komt uit het jaar 1029. Vanaf 1809 diende het gebouw als pakhuis. De San Zeno is halverwege de twintigste eeuw in zijn geheel gerenoveerd.

Nu vinden er voornamelijk tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en proeverijen plaats.

Het feest van San Ranieri

De beschermheilige van Pisa is San Ranieri. Hij wordt op 16 juni geëerd. Er is dan volop feest in de stad. De winkels zijn gesloten. Maar in de Via Maria en de Piazza dei Cavalli is een braderie en er worden processies gehouden.

Op 17 juni worden roeiwedstrijden in middeleeuwse kleding georganiseerd. Op deze dag staat iedereen op de bruggen of langs de rivier de Arno. Op de Ponte di Mezzo wordt, op de laatste zondag van juni, een touwtrekwedstrijd gehouden. Ook dan zijn de deelnemers gekleed in middeleeuwse kleding.