Zoek & Boek

Baptisterium in Pisa

Wie de Toscaanse stad Pisa bezoekt zal een bezoek aan het Baptisterium beter niet laten liggen.

De doopkapel, gelegen op het centrale Piazza dei Miracoli is gewijd aan Johannes de Doper en is een van de hoogtepunten van de stad Pisa.

Het is de grootste doopkapel van Italie en biedt met zijn bijna 55 meter een prachtig uitzicht op de Duomo. Daarmee is het Baptisterium een prima alternatief uitkijkpunt als je niet in de lange wachtrij voor de Scheve Toren van Pisa wilt staan.

Baptisterium in Pisa

Bouw van het Baptisterium

De Doopkapel van Pisa is gebouwd tussen 1152 en 1363 en is een prachtige mix van romaanse en gotische architectuur, waarbij elke verdieping in een andere stijl is gebouwd.

Wie het pad rondom de Battistero di Pisa volgt zal merken dat er een reeks blinde bogen rondom de marmeren gevel loopt. De boog boven de ingang van de doopkapel is rijkelijk versierd.

De bouw van het ronde gebouw startte in de twaalfde eeuw door de architect Diotisalvi. Hij gebruikte hiervoor de romaanse stijl. De constructie werd echter niet afgemaakt tot de veertiende eeuw toen de loggia, de bovenverdieping en de koepel werd toegevoegd.

De architecten Nicola Pisano en Giovanni Pisano zetten de bouw verder in een gotische stijl.

Eenvoudig interieur

Het indrukwekkende van het Baptisterium is zonder twijfel zijn omvang. Met een omtrek van 107,25 meter en een hoogte van 54.86 meter is het de grootste doopkapel in Italië.

Zijn interieur daarentegen is verrassend eenvoudig. Binnen zal je er weinig decoratie aantreffen maar de omvang ervan zorgt voor een unieke akoestiek. Deze akoestiek wordt ieder half uur gedemonstreerd door de deuren even te sluiten en er wordt een korte melodie gezongen.

Binnen vind je er eveneens het achthoekige doopvont in het midden dat dateert van 1246.

Alle bezienswaardigheden in Pisa

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!