Zoek & Boek

Camposanto

Het Camposanto of ‘het Heilige Veld’ is een van de vier heilige bouwwerken op het Piazza dei Miracoli. Deze ommuurde begraafplaats gelegen in de noordelijke hoek van het plein wordt door velen beschouwd als een van de mooiste ter wereld.

Historie van de Camposanto

De begraafplaats zou gebouwd zijn op grond van de heilige berg Golgotha (grond afkomstig van de plek waar Jezus Christus is gekruisigd) die na de Tweede Kruistocht in de twaalfde eeuw door aartsbisschop Ubaldo de’ Lanfranchi naar Pisa werd gebracht.

Camposanto

Het gebouw zelf dateert van een eeuw later en werd over de bestaande begraafplaats gebouwd. Het ‘Camposanto monumentale’ is als het ware een lang klooster in gotische stijl, ontworpen door architect Giovanni di Simone die op hetzelfde moment bezig was met de bouw van de Scheve toren van Pisa.

Het bouwen zelf werd echter pas voltooid in de vijftiende eeuw. Het Camposanto bestaat uit rondlopende, overdekte omgangen in de vorm van een kruisgang en een binnenhof met een gazon. Oorspronkelijk stonden deze kruisgangen vol met Romeinse sarcofagen maar een groot deel hiervan werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fresco’s en sarcofagen

De bouw van het Camposanto werd pas in 1464 voltooid waardoor het bouwwerk het jongste van de vier gebouwen is op het plein. De 84 Romeinse sarcofagen echter dateren zelfs nog uit de derde eeuw na Christus.

Heel wat van de fresco’s in het Camposanto werden in 1944 verwoest door Amerikaanse bombardementen, al werden er heel wat gerestaureerd.

Een van de meest bekendste fresco’s is de Triomf van de Dood, waarvan het thema de pest is die in die tijd dood en verderf zaaide. Dat de pest als een straf van god werd gezien valt op te merken uit het fresco. Losbandige mannen en vrouwen worden bedreigd door de dood.

Vooraanstaande Pisanen

Wie tijd doorbrengt op het Camposanto zal merken dat er heel wat vooraanstaande Pisanen hier zijn begraven in de Heilige grond. Een van deze vooraanstaande personen was de bekende wiskundige Fibonacci.

Alle bezienswaardigheden in Pisa

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!