Zoek & Boek

De Dom van Pisa

De Dom op het Piazza dei Miracoli in de Toscaanse stad Pisa staat beter bekend als de Duomo di Santa Maria Assunta.

De Dom is gewijd aan Maria en vormt het centrale hart van dit wereldberoemde plein. De kathedraal heeft de vorm van een vijfbeukige basiliek met een driebeukig transept.

De bouw van de Duomo di Santa Maria Assunta

De bouw van de Duomo di Santa Maria Assunta begon in 1064 onder de architect Buscheto die de Dom liet bouwen in een typisch Pisaanse romaanse stijl waarbij het gebruik van verschillende kleuren marmer, dwerggalerijen en blinde bogen in de onderste zones bijzondere kenmerken zijn.

De Dom van Pisa

Hijzelf ligt tevens begraven onder de meest linkse boog van de façade. Het volledige project werd gefinancierd met de buit die Pisa veroverde bij de slag met de Saracenen op Sicilië. Hetgeen nog steeds naartoe wordt verwezen op de gevel van de kathedraal met de tekst ”Zes grote, zwaar beladen schepen vielen hun in handen”.

Later werd de kathedraal uitgebreid en uiteindelijk voltooid in de veertiende eeuw.

Het interieur van de Dom

De dure oorspronkelijke bronzen deuren van de kathedraal smolten bij een brand in 1595 en werden vervangen door nauwkeurige kopieën. Deze omvatten taferelen uit het leven van Maria en werden vervaardigd door een Vlaming.

Enkel de deuren tegenover de klokkentoren zijn nog origineel. Deze omvatten twintig panelen over het leven van Christus.

Het interieur van de Dom zelf bestaat uit een mengsel van vroegchristelijke, Byzantijnse en islamitische vormen. De brand verwoestte evenzeer het grootste deel van het interieur. Enkel de stenen preekstoel overleefde de brand. Het casetteplafond stamt dan weer uit de zestiende eeuw.

De lamp van Galileo

Wie aandachtig is zal naast de stenen preekstoel een bronzen lamp zien hangen. Er wordt beweerd dat Galileo Galilei door het kijken naar die lamp de wetmatigheden van slingerbewegingen zou hebben ontdekt. De lamp heet vandaag de dag dan ook Lampada de Galileo.

In de Dom zelf zal je ook het gemummificeerde lichaam van de heilige Ranieri terugvinden. Dit is de patroonheilige van Pisa.

Alle bezienswaardigheden in Pisa

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!