Zoek & Boek

Orto Botanico di Pisa (Botanische tuin)

Een van de minst bekende bezienswaardigheden van de stad Pisa is de Orto Botanico di Pisa, ofwel de Botanische tuin.

Nochtans is deze tuin een ideale afwisseling voor de vele marmeren bouwwerken waarvoor Pisa gekend is. Het is de oudste botanische tuin ter wereld, opgericht op aandringen van Cosimo I de’Medici in het jaar 1544. Het werd ontworpen door de beroemde Pisaanse fysicus en botanicus, Luca Ghini.

Orto Botanico di Pisa (Botanische tuin)

Hoogtepunten van de Botanische tuin

De Botanische tuin is gelinkt aan de universiteit van Pisa en wordt vandaag de dag nog steeds onderhouden door de studenten van de universiteit. Sinds het aanleggen van de tuin is deze al tweemaal toe verhuist. De laatste keer in 1591.

Hoogtepunten van de Orto Botanico di Pisa zijn de vijvers, de kassen met cactussen en de indrukwekkende kruidentuin.

Opvallend in de Botanische tuin is het oude botanische instituut dat in zijn geheel bekleed is met schelpen. De enorme collectie is ideaal voor wie zijn gedachten even wil verliezen in het anders zo drukke Pisa.

Ondanks het feit dat je je op slechts enkele tientallen meters bevindt van de grote groepen toeristen, kan je hier nog echt genieten van de rust en stilte.

Pisa of Padua?

Tot tweemaal toe werd de Botanische tuin verhuisd. De laatste keer in 1591. Net om die reden ligt de stad Pisa in een strijd verwikkelt met Padua.

Deze hebben evenzeer een Botanische tuin, twee jaar later opgericht dan die van Pisa. Maar in tegenstelling tot de Orto Botanico di Pisa is de Botanische tuin van Padua nog nooit verhuisd geweest. Hierdoor beschouwen zijn hun tuin als effectief de oudste botanische tuin ter wereld. Dat de botanische tuin van Padua op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die van Pisa niet geeft hen extra argumenten.

Geschiedenis

Tijdens de zestiende eeuw werden een bibliotheek, galerij van specimen en laboratoria toegevoegd. De botanische tuin kreeg een gerespecteerde reputatie door de verzameling tekeningen en andere kunstwerken die het plantenleven vastlegden.

Als gevolg werd in de zeventiende eeuw een tekeningenkabinet toegevoegd. In de negentiende eeuw werden kassen gebouwd waardoor de tuinen een grotere educatieve waarde kregen.

Alle bezienswaardigheden in Pisa

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!