Zoek & Boek

Scheve Toren van Pisa

Wie naar Pisa reist doet dit wellicht met die ene bijzondere motivatie. Een grappige selfie nemen met de Scheve toren van Pisa. Zonder twijfel is de toren de grootste bezienswaardigheid van de Italiaanse stad.

Campanile

De vrijstaande klokkentoren is een campanile zoals de meeste Italiaanse steden er een heeft. Ze behoort toe aan de kathedraal van Pisa en bevindt zich op het Piazza dei Miracoli. Wat de toren gebouwd door Guglielmo en Bonanno Pisano zo uniek maakt is dat deze kort na het begin van de bouw in 1173 al begon over te hellen door het feit dat de fundamenten niet stevig genoeg waren. Dit werd opgelost door vanaf een bepaald punt verder loodrecht te bouwen waardoor de toren vandaag de dag niet alleen scheef maar ook nog eens krom staat. Met een hoogte van 55,85 meter is de Scheve toren van Pisa vandaag dan ook een grote blikvanger voor menig toerist die de 297 treden van de toren wil beklimmen.

Scheve Toren van Pisa

De bouw van de Toren van Pisa

Het bouwen van de Scheve toren van Pisa nam ruim tweehonderd jaar in beslag en werd afgewerkt in drie fases. Het was pas na het bouwen van de derde verdieping dat de toren begon over te hellen. Een oorlog tussen de inwoners van Pisa, Genua en Florence resulteerde in een bouwstop van zo’n honderd jaar waardoor het bouwwerk tijd had om hem te zetten. Had de bouw van de toren in een keer afgewerkt geweest dan was deze zeker omgevallen. Toen de bouw werd hervat trachtte men het scheve probleem te neutraliseren. In de laatste fase zag men maar weinig beterschap en besloot men om terug recht te bouwen.

Restauratiewerken van de toren

Oorspronkelijk stond de Scheve toren van Pisa 5,5 graden uit het lood maar na de restauratiewerken in 2001 werd dit teruggebracht naar 3,99 graden. Daarnaast werd de overhanging verminderd van 4,5 meter naar 3,9 meter. Zonder deze restauratiewerken zou de toren uiteindelijk zijn gevallen.

Alle bezienswaardigheden in Pisa

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!