Zoek & boek

Stedentrip Pisa

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Stedentrip Pisa boeken

In de regio Toscane, aan de mond van de rivier Arno, ligt de Italiaanse stad Pisa. De stad Pisa is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad Pisa is wereldberoemd om de scheve toren. Maar er zijn uiteraard meer leuke bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken als je een stedentrip naar Pisa gaat maken.

stedentrip pisa boeken
Waar wacht je nog op?

Boek een stedentrip naar Pisa

De Jong Intra Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs

Meer informatie over Pisa

In 2015 telde Pisa 89.940 inwoners. Een inwoner van Pisa wordt Pisano genoemd. Meerdere inwoners samen noemen we Pisani.

Pisa was in de middeleeuwen een republiek. Samen met Venetië, Genua en Amalfi een van de vier maritieme replublieken. Sinds 1406 is Pisa geen republiek meer en sinds 1871 hoort de stad bij Italie.

Populaire stedentrips naar Pisa

Hotel Repubblica Marinara

Pisa

Hotel San Ranieri

Pisa

Hotel NH Pisa

Pisa

Hotel La Pace

Pisa

Bezienswaardigheden in Pisa

Tickets boeken voor de toren van Pisa

Welk type reiziger ben jij?

Persoonlijk reisinspiratie voor Pisa

Alle blogs

Auto huren in Pisa

Er zijn een aantal manieren om naar Toscane te reizen vanuit Nederland. Je kunt met de...
lees verder

Tips voor een dagje Pisa

Wanneer we je vragen de belangrijkste bezienswaardigheid van Pisa te noemen, zul je vrijwel direct de...
lees verder

Pisa is meer dan alleen de scheve toren

Pisa is een stad die voornamelijk bekend is van de Toren van Pisa. Maar deze Toscaanse...
lees verder

Het plein van de wonderen: Het hart van Pisa

Het Piazza dei Miracoli in Pisa, ook wel het Plein van de Wonderen genoemd, werd 25...
lees verder

De toren van Pisa bezoeken

De naam Piazza dei Miracoli (Plein der Wonderen) werd niet toevallig aan dit wonderbaarlijk witte plein...
lees verder

De stad Pisa

De stad Pisa leeft. Hier kom je snel genoeg achter tijdens je stedentrip. Er hangt een geweldige sfeer en er zijn regelmatig evenementen in de stad. Zo is er in juni het Luminara di San Ranier, het lichtfestival. De tienduizenden kaarsen op en aan de rivier Arno zorgen voor een schitterend beeld. Als je in juni in Pisa bent, dan is dit zeker de moeite van een bezoek waard.

Bij Pisa vind je ook de thermaalbaden van Casciano. Ga hier naartoe voor ontspanning en geniet – in deze meer dan 1000 jaar oude baden – van het natuurlijke mineraalwater Acqua Mathelda.

Op de Toscaanse heuvels vind je kilometers wijnvelden. Dit ziet er niet alleen prachtig uit, maar je kan ook heerlijke wijnproeven bij de wijnboeren.

Plein der Wonderen

Het Piazza dei Miracoli, oftewel het Plein der Wonderen, is vooral bekend vanwege de scheve toren. Maar er valt nog veel meer te zien.

Toren van Pisa

De bekendste bezienswaardigheid van Pisa is ongetwijfeld de Toren van Pisa. De toren is 55,85 meter hoog en telt 297 treden. Het is de klokkentoren van de middeleeuwse kathedraal van Pisa, de Duomo Santa Maria.

Duomo Santa Maria

Naast de toren staat de Duomo Santa Maria, de dom van Pisa. Het is een middeleeuwse kathedraal gewijd aan Maria. Deze kathedraal vormt het hart van het Piazza dei Miracoli, het Plein de Wonderen.

De dom is ontworpen door de architect Buskutes. In de kathedraal vind je mozaiken die een Byzantijnse stijl laten zien.

Neem ook zeker een kijkje in de kathedraal. Na een brand in 1595 is het interieur vernieuwd. Het is nu grotendeels zwart met wit marmer. Het vergulde plafond bevat het wapenschild van de Medici. Dit is echter niet het oorspronkelijke plafond, want die is verwoest tijdens de brand in 1595.

De met fresco’s versierde koepel maken het bouwwerk af. In de kathedraal bevindt zich een prachtig gebeeldhouwde preekstoel, gemaakt door Giovanni Pisano tussen 1302 en 1310. Er staan 9 scenes uit het Nieuwe Testament op, gehouwen uit wit marmer. Ook is er een afbeelding van een naakte Hercules op te zien.

De preekstoel heeft de brand overleefd maar verdween kort daarna tijdens de herstelwerkzaamheden. De stoel was spoorloos tot 1926. Nadat hij was teruggevonden is de stoel weer in ere hersteld.

In de kerk zijn enkele granieten Korinthische zuilen te vinden. Deze zuilen komen oorspronkelijk uit de Moskee van Palermo. In 1063 zijn deze zuilen door de Pisani veroverd.

Baptisterium

Ook op het Plein der Wonderen, naast de Duomo Santa Maria, kan je het Baptisterium, de doopkapel, vinden. Het gebouw is gewijd aan Johannes de Doper. Het bouwwerk is in Augustus 1153 gesticht. Het is ontworpen door de architect Diotisalvi, en is gebouwd in een romaanse stijl.

Pas in de 14e eeuw is het gebouw afgebouwd. In die tijd zijn de bovenverdieping en de koepel toegevoegd. Deze werden in een Gotische stijl gebouwd door Nicola Pisano en zijn zoon Giovanni Pisano.

Het Baptisterium, in het Italiaans Battistero genoemd, is de grootste doopkapel van Italie. De omtrek ervan is 107,25 meter en de hoogte is 54,86 meter. Van binnen is de kapel overweldigend maar heel eenvoudig. Het heeft een hele opvallende akoestiek, maar weinig decoratie.

In het midden vind je een achthoekig doopvont, is gemaakt door Guido Bigarelli da Como in 1246. Midden in het doopvont staat een bronzen beeld van Johannes de Doper. Dit beeld is gemaakt door Italo Griselli.

Tussen 1255 en 1260 is de preekstoel gebouwd. De bouwer hiervan is Nicola Pisano, de vader van Giovanni Pisano die de preekstoel in de kathedraal maakte.

Camposanto

Op de noordelijke hoek van het plein vind je het Camposanto. Camposanto is Italiaans voor ommuurde begraafplaats. Volgens velen is dit de mooiste begraafplaats ter wereld.

Het gebouw is pas in de 13e eeuw gebouwd. In 1278 is begonnen aan de bouw van het lange klooster, ontworpen door Giovanni di Simone. De begraafplaats was pas in 1464 helemaal klaar. Op de begraafplaats was ooit een grote verzameling Romeinse beelden en sarcofagen te vinden, maar deze zijn grotendeels verwoest of verdwenen.

Momenteel kan je er nog 84 van terugvinden op de begraafplaats.
De camposanto is op 27 juli 1944 grotendeels verwoest door brandbommen. Na de oorlog zijn restaurateurs begonnen met het herstel van het gebouw. Inmiddels is het vrijwel helemaal teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

Wanneer kan je het beste een stedentrip naar Pisa maken?

Als je niet van hoge zomerse temperaturen houdt kan je het beste eind september of oktober een stedentrip naar Pisa maken. De temperaturen zijn dan vaak nog lekker aangenaam.

Wil je je niet laten tegenhouden door de zomerhitte dan kan je in juni of juli komen. Dit is de periode van de straatfestivals en evenementen.

Het is niet aan te raden om in augustus te gaan. De Italianen hebben dan zelf vakantie, en zij vinden het heel normaal om dan hun winkel, hotel of restaurant te sluiten.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…