Wie op vakantie wil naar Italië heeft veel keus. Rome, Florence, Venetië… Italië heeft een rijke geschiedenis en veel mooie steden.

Maar vergeet ook Pisa niet! Want behalve de beroemde scheve toren, heeft Pisa nog veel meer te bieden. Het heeft een gezellig, interessant centrum en is veel rustiger dan de andere drukke en toeristische trekpleisters in Italië.

Reistips Uitgelichte vliegvakanties in Pisa

Le Volte

Le Volte

In het historische centrum van Pisa vindt u een 17e eeuws gebouw dat een klooster huisvest. Het appartement bevindt zich op de begane grond. Mooie kenmerken van het appartement zijn dat er gewelfde pl...

Podere Pisano trilo

Podere Pisano trilo

Dit sfeervolle appartement is onderdeel van een prachtige oude woning met in totaal 5 appartementen. De woning is goed onderhouden en sfeervol ingericht, de karakteristieke details zoals balkenplafond...

Podere Pisano bilo

Podere Pisano bilo

Dit sfeervolle appartement is onderdeel van een prachtige oude woning met in totaal 5 appartementen. De woning is goed onderhouden en sfeervol ingericht, de karakteristieke details zoals balkenplafond...

Bagni di Pisa Palace & Spa

Bagni di Pisa Palace & Spa

Geniet hier van ultieme luxe en perfecte service van de hoogste kwaliteit. Dit hotel is één van de 'Leading Hotels of the World'. Het is een voormalige adellijke residentie van de Groothertog van Tosc...

Topattracties Bezienswaardigheden en highlights Pisa

Scheve Toren van Pisa in Pisa, West-Toscane

Scheve Toren van Pisa

Piazza dei Miracoli in Pisa, West-Toscane

Piazza dei Miracoli

Camposanto in Pisa, West-Toscane

Camposanto

Sant’Antonio (wijk in Pisa) in Pisa, West-Toscane

Sant’Antonio (wijk in Pisa)

Betrouwbare reisorganisaties Bekijk direct de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor een vakantie Pisa bij:

Webblog Persoonlijke reisinspiratie voor Pisa

Hotels

Hotel Pisa

Vergelijk alle reiswebsites en vind het beste hotel in Pisa.

Stedentrips

Stedentrip Pisa

Stedentrips naar Pisa? Vergelijk en vind ze hier.

Vliegvakanties

Vliegen naar Pisa

Vlieg goedkoop en boek hier jouw vliegticket naar Pisa.

Vliegen naar Pisa

De belangrijkste luchthaven van Toscane is die van Pisa. Hij ligt in een buitenwijk van de stad en met de bus en de trein kunt u in korte tijd het centrum bereiken.

De kosten van het openbaar vervoer zijn relatief laag, dus je kunt gemakkelijk en goedkoop de stad verkennen. Een auto huren kan ook op de luchthaven. Het verkeer in Pisa is echter niet zo gemakkelijk, er zijn veel eenrichtingswegen en straten waar een auto niet mag komen, en parkeren in de buurt van het centrum kost geld.

Genieten in Pisa

Naast de toren van Pisa valt er ontzettend veel te zien en te ervaren in deze oude stad. Pisa werd al in de vijfde eeuw voor Christus bewoond en was een belangrijke haven in Romeinse tijden.

Het is eigenlijk een universiteitsstad, en beschikt over de oudste universiteit van Europa, die stamt uit 1343. De rivier de Arno stroomt al kronkelend door de stad en er zijn veel gezellige steegjes en pleintjes om de Mediterrane cultuur op te snuiven. Overnachten kun je in de vele hotels: van eenvoudig tot luxueus. Je kunt er ook voor kiezen om te kamperen, zowel in de stad als er even buiten.

Voor lekker eten bezoek je een van de goedkope pizzeria’s (zoals Rusticanella, waar je pizza koopt per gewicht) of een van de duurdere en luxe restaurants. Je kunt genieten van pizza, maar eveneens van visspecialiteiten, en natuurlijk van goede wijn. Vergeet vooral niet te proeven van het beroemde Italiaanse ijs: er zijn overheerlijke en bijzondere smaken die we in Nederland niet kennen. Denk aan basilicum-, gember- of kastanje ijs.

Bezienswaardigheden Pisa

De toren van Pisa

De toren van Pisa, de bouw begon in 1173, maar was pas klaar in 1370. Helaas werd hij gebouwd op modder en klei en begon het gebouw al snel scheef te zakken. Tot de restauratie van 2001 helde de toren 4,5 meter over. Dit is daarna teruggebracht tot 3,9 meter. Galilei, de beroemde Italiaanse natuur- en sterrenkundige, deed vanaf de top van de toren zijn proeven, waarmee hij experimenteerde met de wetten van vallende lichamen. Zo liet hij appels naar beneden vallen. Newton zou er eentje op zijn hoofd hebben gekregen. Je kunt de prachtige toren natuurlijk van een afstandje bekijken, maar als je de trap wilt beklimmen kun je online een kaartje kopen of in het Museo della Sinopie. Je kiest dan een bepaalde tijd en dag waarop je naar boven wilt.

Piazza dei Miracoli

De toren van Pisa maakt onderdeel uit van de Piazza dei Miracoli, waar ook de Duomo, het Battisterio en het Campo Santo zich bevinden. De Duomo, met zijn schitterende gevel is ook van binnen te bewonderen, behalve tijdens missen. Het interieur is prachtig, vooral ook de preekstoel, waarop geschilderde panelen met taferelen uit het Nieuwe Testament te zien zijn. Het Battisterio ofwel de doopkapel kan ook bezocht worden. Het gebouw valt op door zijn eenvoud, maar het grote doopvont is bijzonder mooi, met op de bodem nagemaakte golfjes. Het Campo Santo is een ommuurd kerkhof, waar veel gebeeldhouwde, middeleeuwse grafstenen te zien zijn en enkele prachtige fresco’s.

Kerken en paleizen

Er zijn natuurlijk, net als overal in Italië, veel kerken in Pisa te bewonderen. Zo zijn er de Santo Stefano dei Cavalieri, met een rijk versierd interieur, de Santa Caterina met marmeren voorgevel, en de San Francesco. Andere bezienswaardige gebouwen zijn het aartsbisschoppelijk paleis, dat helaas alleen van de buitenkant te bewonderen is. Het Museo San Matteo is gevestigd in een benedictijnenklooster en daar zijn geregeld interessante tentoonstellingen. In het Palazzo Reale kun je schilderijen, tapijten en oude wapens bekijken.

Botanische tuin en winkelen

Ook de moeite waard om te bezoeken is de Botanische Tuin, in 1544 gesticht door Cosimo I de’Medici. Het is een oase van rust waar je kunt genieten van vogelgefluit, bijzondere planten en bomen en de grote kruidentuin. Je vindt hier tevens het natuurhistorisch museum. Houd je van winkelen, dan kun je de Corso Italia aandoen: het is een chique, autovrije winkelstraat en een van de leukste van de stad. Er zijn grote winkelketens te vinden, maar ook kleine en unieke winkeltjes.

De leukste manier om Pisa te verkennen

Natuurlijk kunt u te voet door de stad trekken en gebruik maken van de trein, de bus of zelfs een taxi. maar om je bezoek echt onvergetelijk te maken, kun je er ook voor kiezen om het anders te doen. Overweeg eens het huren van fietsen: op meerdere plekken in de stad zijn verhuurbedrijven te vinden. Of ga met paard en wagen. De koetsier rijdt je langs de hoogtepunten en vertelt je interessante wetenswaardigheden. Ook vanaf de Arno is Pisa prachtig: er zijn verschillende vaartochtjes te boeken. Er is er ook een die voorbij de stad gaat, en zelfs het natuurgebied van Migliriano San Rossore Massaciuccolli aandoet. Voor wie even genoeg van de stad heeft, een geweldig uitstapje!

Nog meer te ontdekken

Mocht je nog tijd over hebben en ook de omgeving van Pisa willen verkennen, dan kun je naar het Certosa di Pisa, een van de grootste kloosters van Italië. Je kunt er de bibliotheek, de apotheek en de moestuin bekijken. Ten noordoosten van Pisa ligt Buti en de weg er naar toe is zeker de moeite waard, zoals deze tussen pijnbomen door kronkelt. Duidelijk is wel, Pisa heeft veel meer te bieden dan alleen een scheve toren.

Ervaringen Toscane beoordelingen en tips

Hieronder vind je ervaringen, beoordelingen en tips voor een vakantie naar Pisa.


ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »