Zoek & boek

Vakantie Volterra

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Bezoek Volterra in Toscane

Deze door de Etrusken gestichte stad is een ware trekpleister voor toeristen. De stad, volledig opgebouwd in Romaanse stijl, werd vroeger Velhatri genoemd en dankte zijn Etruskische naam aan de hoeveelheid ijzer en zilver dat in de Volterrese bodem werd gevonden. Tegenwoordig staat deze stad voornamelijk bekend om zijn indrukwekkende Dom, het gerestaureerde amfitheater en het beroemde Palazzo dei Priori, waar vroeger de religieuze adel gezeteld zat. Vergeet vooral niet om je heen te kijken: het uitzicht is overweldigend.

Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Volterra

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
casamundo toscane
Casamundo Bekijk prijs

Het prachtige Volterra

Dat Volterra deel uit maakte van het Etruskische verbond is nog goed terug te zien in de stad. Volterra was in die tijd een belangrijk handelscentrum. Het was de laatste stad die in handen viel van de Romeinen.

Volterra kreeg in de vijfde eeuw een eigen bisschopszetel. Vroeger stond, waar nu het fort staat, het kasteel van de bisschoppen. In de middeleeuwen was Volterra een rijke stad.

De grootste bron van inkomsten is tegenwoordig het toerisme. Volterra is nog niet zo heel lang geleden ‘ontdekt’ door de toeristen. Het is tegenwoordig wel net zo toeristisch als het iets grotere stadje San Gimignano.

Ons advies is om ’s ochtends vroeg te komen. Het is er dan nog niet zo heel druk en je kunt dan op je gemak alle prachtige bezienswaardigheden bekijken.

Zuidelijk gelegen van Volterra ligt de Valle del Diavolo, de duivelsvallei. De Valle del Diavolo loopt van Lardarello tot Lago Soracifero op de grens van de provincie Grosseto.

De vallei heeft zijn naam te danken aan de onverklaarbaar vele geisers die je hier kunt zien, de rook die zo hier en daar uit de grond komt en vanwege de zwavelachtige dampen.

Populaire accommodaties in Volterra

Villa Caggio

Maremma Inland - Volterra

Villa Caggio

Maremma Inland - Volterra

La Fonte

Maremma Inland - Volterra

Villa Caggio

Maremma Inland - Volterra

Casolare Ser Chelino

Maremma Inland - Volterra

Casa Nuova – Volterra

Lucca, Pisa en omgeving - Lajatico

Il Rustico

Maremma Inland - Volterra

Villa Sofia

Maremma Inland - Volterra

Stregaia

Maremma Inland - Volterra

Stregaia

Maremma Inland - Volterra

Bezienswaardigheden Volterra

Volterra is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Als het rustig is in het stadje, dan lijkt het net alsof je je in de middeleeuwen bevindt. Elk gebouw en elke kerk heeft een eigen unieke geschiedenis.

Hieronder een selectie van de mooiste bezienswaardigheden van Volterra. Als je meer wilt zien én horen. Ga dan naar het toeristenkantoor en huur hier een telefoon die je in twee uur door de stad gidst. Je krijgt dan, in verschillende talen, een uitleg bij de mooiste bezienswaardigheden.

Duomo Santa Maria Assunta (Dom van Volterra)

Dit is dé dom van Volterra. Deze dom is gebouwd in romaanse stijl. De bouw van de Duomo Santa Maria Assunta vond plaats tussen 1120 en de veertiende eeuw.

Normaal gesproken werden de gevels van de kerken, die in deze tijd gebouwd werden, rijkversierd. Echter, door gebrek aan geld is dat hier niet gebeurd. Hierdoor ziet de kerk er van buiten niet zo mooi uit.

Als je naar binnen gaat, dan is het er wel prachtig. De zuilen zijn met marmer bekleed. In de Addolorato-kapel staan twee terracottabeelden van Andrea della Robbia. Verder beschikt de dom over mooie dertiende eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen

Duomo Santa Maria Assunta
Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori

Dit is het oudste gemeentehuis van Toscane. Het gemeentehuis werd gebouwd in 1208. Het Palazzo dei Priori diende zelfs als voorbeeld voor het Palazzo Vecchio in Florence.

Ter hoogte van de eerste verdieping is de voorgevel prachtig versierd met wapenschilden van geglazuurd terracotta. Deze wapenschilden komen uit het atelier van Andrea della Robbia.

De toren van het Palazzo dei Priori kun je beklimmen. Je hebt vanaf de top een prachtig uitzicht over Volterra en het daar omheen liggende landschap.

Romeins amfitheater van Volterra

Het Romeinse amfitheater ligt aan de noordkant van Volterra, net buiten de stadsmuren. In 1950 werd dit theater bij toeval ontdekt. Toen wilde men er namelijk een voetbalveld aanleggen.

Het Teatro Romano komt uit de tijd van keizer Augustus. Het is een van de mooiste en best bewaard gebleven amfitheaters van Italië.

Het amfitheater heeft de vorm van twee halfronde theaters die tegen elkaar geplaatst zijn. Je kunt er resten bekijken van de trappen, het podium en de ondergrondse gangen. En deel van het toneel is herbouwd met originele onderdelen.

Achter het theater kun je resten zien liggen van een badhuis uit de vierde eeuw. Waarschijnlijk is dit badhuis gebouwd toen het theater niet meer gebruikt werd. Deze plek diende in de middeleeuwen als stortplaats. Dit is ook de reden dat men niet meer van het bestaan van het theater en het badhuis afwist.

Romeins amfitheater van Volterra
Museo Etrusco Guarnacci

Museo Etrusco Guarnacci

Dit is een van de oudste openbare musea in Europa en een van de grootste Etrusken musea van Italië. Het museum komt uit 1761 en heeft 26 zalen. Hier wordt een collectie tentoongesteld die voornamelijk bestaat uit voorwerpen die in Volterra zelf gevonden zijn.

Twee stukken uit de verzameling van het museum zijn wereldberoemd. De Ombra della Sera is een bronzen beeld uit de tweede of derde eeuw voor Christus. De urn van de Sposi is opvallend vanwege de realistische uitdrukking op de gezichten van de echtelieden die op het deksel liggen.

Je vindt er verder vele grafurnen, vazen, amforen, munten, wapens, goudwerk en bronzen beelden.

Porta All’Arco

Dit is een poort die komt uit de tweede of derde eeuw voor Christus. De poort maakte deel uit van de muur die de Etrusken om Volterra hadden gebouwd.

De zijwanden van de poort zijn nog origineel. De boog is gebouwd in tachtig voor Christus. De muur is door de Romeinen herbouwd.

In de poort zijn drie hoofden aangebracht. Niemand weet eigenlijk de betekenis hierachter. De hoofden zijn, door de weersinvloeden, niet meer goed zichtbaar.

Porta All’Arco
Parco Archeologico Fiumi

Parco Archeologico Fiumi

Vroeger stond hier het kasteel van de bisschoppen. Nu ligt hier een archeologisch park waar je vrij nieuwe opgravingen van de Etruskisch-Romeinse acropolis kunt vinden.

Hier liggen onder andere fundamenten van twee tempels en een zwembad uit de tijd van keizer Augustus. In het park kun je heerlijk uitrusten of lekker genieten van een picknick op het gras.

Waar wacht je nog op?

Boek een camping in Volterra

Persoonlijk reisinspiratie voor Volterra

Alle blogs

Bezoek het Romeinse theater van Volterra (Teatro Romano di Volterra)

In Toscane, om precies te zijn bij Volterra, vind je nog een Romeins theater. In Toscane...
lees verder

10 Charmante kleine Toscaanse plaatsjes

Met een oppervlakte van ongeveer 23000 vierkante kilometer en een inwoneraantal van ongeveer 3,7 miljoen is...
lees verder

De mooiste dorpjes in Toscane: ontdek de verborgen pareltjes van de regio

Toscane is een droombestemming voor velen en staat bekend om zijn prachtige landschappen, indrukwekkende steden en...
lees verder
Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…