Zoek & boek

Vakantie Buonconvento

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Buonconvento

In het hart van Toscane, even ten zuiden van Siena, ligt het schilderachtige stadje Buonconvento. Op dit stadje is wat ons betreft het liedje: ‘zelfs je naam is mooi’ helemaal van toepassing. Volgens velen behoort Buonconvento tot de mooiste kleine plaatsen van Italië, het stadje staat dan ook op de beroemde ‘’l Borghi Piú belli d’Italia. Deze lijst somt de mooiste kleine stadjes en dorpjes van Italië op. Buonconvento ligt middenin de prachtige heuvelstreek met de naam Crete Senesi. Het stadje ligt zelf op ongeveer 150 meter boven zeeniveau en heeft iets meer dan 3000 inwoners. Door de wat hogere ligging heb je vanaf een groot aantal plekken in het stadje een mooi uitzicht over de schitterende heuvels rondom de plaats.

Vakantie Buonconvento
Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Buonconvento

Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Buonconvento

Torre 4

Siena en omgeving - Sovicille

Torre 3

Siena en omgeving - Sovicille

Torre 2

Siena en omgeving - Sovicille

Quercia

Siena en omgeving - Trequanda

Pino

Siena en omgeving - Trequanda

Cipresso

Siena en omgeving - Trequanda

Casa del Sole

Siena en omgeving - Montalcino

Olivo

Siena en omgeving - Trequanda

VIlla Cielo

Siena en omgeving - Trequanda

Villa Azzurro

Siena en omgeving - Trequanda

Persoonlijk reisinspiratie voor Buonconvento

Alle blogs

De schoonheid van de Crete Senesi (zuid Toscane)

Het ultieme Italiaanse gevoel: Rijden in een Fiat 500 cabrio, met het dak open, de wind...
lees verder

Een bezoekje brengen aan Pienza

De perfecte mix van architectuur, gastronomie en traditie. Welkom in Pienza! Pienza is een klein stadje...
lees verder

Montalcino; Het dorpje van de Brunello wijn

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val...
lees verder

Bezienswaardigheden van Buonconvento

De historie van Buonconvento gaat terug tot in de Middeleeuwen, toen het plaatsje werd gesticht als bolwerk. Uiteraard is er van deze historie nog een hoop terug te zien in Buonconvento. Er zijn een behoorlijk aantal bezienswaardigheden in het stadje te vinden, zeker voor een kleine plaats. De belangrijkste en leukste bezienswaardigheden van Buonconvento zullen we op deze pagina met je bespreken.

Via Soccini

Waar de meeste Italiaanse plaatsen een plein hebben dat centraal staat in het plaatselijke leven, daar is het in het geval van Buonconvento een straat. De straat heeft de naam Via Soccini en loopt van een van de poorten van het stadje door het hele historische centrum.

Lopend door de straat kun je de meeste bezienswaardigheden van het stadje tegenkomen. Onder andere de kerk en een aantal paleizen staan namelijk aan deze Via Soccini. De naam van de straat is trouwens afgeleid van de machtige familie Soccini die in de zestiende eeuw een voorname rol speelde in Buonconvento.

Palazzo Communale en Palazzo Podestarile

Aan de Via Soccini is een groot deel van de bezienswaardigheden van Buonconvento te zien. Een van deze bezienswaardigheden is het stadhuis oftewel het Palazzo Communale. Dit fraaie en oude gebouw is vandaag de dag nog steeds in gebruik als stadhuis.

Vlak naast het Palazzo Communale kun je het fraaie Palazzo Podestarile vinden. De twee gebouwen liggen eigenlijk naast elkaar, er ligt alleen een smal steegje tussen. In het Palazzo Podestarile was vroeger het stadsbestuur gevestigd. Dit paleis is in de veertiende eeuw gebouwd en een tweetal gotische bogen in de voorgevel. Ook zijn er een aantal wapenschilden te ontdekken en is er een mooie klokkentoren bij het Palazzo Podestarile.

Palazzo Taja en Palazzo Borghesi

Een ander zeer fraai gebouw aan de Via Soccini is het Palazzo Taja. Dit gebouw is in de zeventiende eeuw gebouwd in typische Toscaanse stijl. Dit palazzo heeft een mooi breed balkon met uitzicht op de kerk van Buonconvento waar we het straks over zullen hebben.

Tegenover het Palazzo Taja ligt het Palazzo Borghesi. Dit gebouw stamt uit de veertiende eeuw en heeft een prachtige gevel met wapenschilden van Sienese familie die het Palazzo Borghesi lieten bouwen. Vandaag de dag zit het hoofdkwartier van de Carabinieri in dit gebouw gevestigd.

De stadsmuren van Buonconvento

Wanneer je voor het een blik werpt op Buonconvento zal de ommuring je waarschijnlijk direct opvallen. Waar de historische binnenstad ooit volledig ommuurd was, daar is het tegenwoordig helaas nog maar een gedeelte. Het deel van de stadsmuren dat er nog staat is het bekijken natuurlijk sowieso meer dan waard. De stad kende ooit twee poorten namelijk de Porta Senese in het noorden en de Porta Romana in het zuiden. Deze laatste poort werd helaas in de Tweede Wereldoorlog vernietigd maar de Porta Senese staat nog fier overeind.

Museum over de geschiedenis van het hospitaal

In een ander paleis aan de Via Soccini zit tegenwoordig een mooi museum gevestigd. Het museo della Confraternita della Misericordia zit in het Palazzo del Glorione op nummer 19 van de mooie straat.

Het Palazzo del Glorione werd in de zestiende eeuw gebouwd en heeft een aantal eeuwen dienstgedaan als hospitaal. Van de geschiedenis van dit fraaie gebouw kun je alle overblijfselen dus nu bekijken in het kleine museum.

De SS. Pietro en Paolo

Ieder mooi Toscaans stadje heeft natuurlijk een kerk die centraal staat in de plaats, zo ook Buonconvento. Aan de Via Soccini kun je de kerk van de heilige Petrus en Paulus oftewel de Chiesa SS. Pietro e Paolo vinden.

Deze kerk werd voor het eerst opgebouwd rond het begin van de twaalfde eeuw. Het bekendste is de kerk van het overlijden van keizer Hendrik de Tweede in het jaar 1313. De kerk is van binnen en buiten vrij sober. De huidige gevel in de neoklassieke stijl dateert uit de achttiende eeuw.

Kunstmuseum van de Sacra della Val D’Arbia

Voor de kunstliefhebbers die Buonconvento bezoeken is het Museo d’Arte Sacra delle Val d’Arbia een echte aanrader. In dit museum zijn de belangrijkste kunstwerken die eigendom waren van de bovengenoemde kerk tentoongesteld. Het museum zit, hoe kan het ook anders, gevestigd aan de Via Soccini.

Op nummer 18 van deze straat kun je het Palazzo Ricci-Socini vinden met daarin het museum. Het gebouw is net als veel andere delen van Buonconvento gebouwd in de art nouveau stijl. In Italië wordt deze stijl ook wel de liberty stijl genoemd. Deze negentiende -eeuwse stijl zul je veel terugzien in de gebouwen in deze gezellige plaats.

De Via del Sole en Via Oscura

Behalve de Via Soccini zijn er natuurlijk nog veel meer mooie straatjes en steegjes. De twee belangrijkste straten zijn de Via del Sole en de Via Oscura. Wie een beetje Italiaans kan zal weten dat de namen van de straten straat van de zon en straat van de schaduw betekenen.

Wanneer je door de straten loopt zul je waarschijnlijk direct zien waar deze namen vandaan komen. De straten lopen evenwijdig aan de Via Soccini en hebben elk hun eigen stijl. In de Via del Sole woonden van oudsher de arbeiders en is de architectuur dan ook vrij simpel. In de wat smallere Via Oscura stikt het van de gewelven en poortjes.

Hierdoor wordt een bijzonder effect van licht en schaduw gecreëerd. Het is een gezellige straat om rustig doorheen te slenteren.Alles bij elkaar is er in Buonconvento genoeg te zien om je een dag of meerdere uitstekend te vermaken. Behalve het bekijken van de bezienswaardigheden is het ook een geweldige plaats om te genieten van heerlijk eten en drinken op een van de vele terrasjes.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…