Zoek & boek

Vakantie Grosseto

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Grosseto

Helemaal in het zuiden van Toscane vind je de provincie Grosseto. De provincie heeft ongeveer 140.000 inwoners en er behoren enkele fraaie eilanden tot Grosseto, zoals Montecristo, Giannutri en Giglio. De grootste stad van de provincie is het gelijknamige Grosseto met zo’n 80.000 inwoners. De stad ligt op maar iets meer dan 10 kilometer van de Tyrreense kust en is een prachtige stad om als uitvalsbasis te nemen voor je vakantie.

Vakantie Grosseto Toscane
Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Grosseto

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
eurocampings toscane
Eurocampings Bekijk prijs

Persoonlijk reisinspiratie voor Grosseto

Alle blogs

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...
lees verder

Een roadtrip langs de Toscaanse kust

De paasdagen hebben we weer achter ons gelaten en terwijl Italië gebukt gaat onder flinke temperatuurswisselingen...
lees verder

Het prachtige Maremma natuurpark bezoeken

De meeste mensen komen voor de pittoreske dorpen en fotogenieke steden naar Toscane. Maar wist je...
lees verder

De geschiedenis van Grosseto

Grosseto heeft een lange geschiedenis die begon in de Etruskische tijd. Vervolgens werd de stad waarschijnlijk al rond 250 voor christus door de Romeinen als citadel gebruikt in een verder vrij moerassig gebied.

Ook in de renaissance was de stad een belangrijk onderdeel van het groothertogdom Toscane.De stad ligt midden in de Maremma streek, die bekend staat als een van de ruigste en mooiste gebieden van Toscane.

Bezienswaardigheden Grosseto

Grosseto is al eeuwenlang de belangrijkste stad van de Maremma-streek en in al deze eeuwen zijn er vele schitterende gebouwen in de stad gebouwd. Een behoorlijk aantal van deze mooie gebouwen behoort tot de bezienswaardigheden van de stad die we hieronder met je gaan bespreken.

De stadsmuur

Een Toscaanse stad met een rijke geschiedenis zoals Grosseto heeft natuurlijk heel vaak een stadsmuur, zo ook Grosseto.

De ommuring van de stad is aan het eind van de zestiende eeuw door de beroemde Medici familie aangelegd. De muur heeft dan ook de Mura Medicee. De stadsmuur van Grosseto is een zeshoek en ligt om de hele historische binnenstad heen.

De kathedraal

Het belangrijkste religieuze gebouw in de wijde omtrek is natuurlijk de kathedraal van Grosseto. De kathedraal heet de San Lorenzo kathedraal en wordt ook vaak aangeduid als de duomo of dom van Grosseto.

De huidige kathedraal stamt oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw maar is in de loop der eeuwen veelvuldig gerestaureerd. Daarom is de kathedraal momenteel te omschrijven als overwegend gotisch.

De klokkentoren die bij de San Lorenzo kathedraal hoort is in 1402 gebouwd. In de kerk zijn een aantal indrukwekkende kunstwerken te vinden zoals het vijftiende eeuwse doopvont van Antonio Ghini. Zowel van binnen als van buiten is deze grote kathedraal dus het bekijken meer dan waard. Je vind de kathedraal van San Lorenzo aan het centrale Piazza Dante.

Roselle

Liefhebbers van historie en archeologie moeten dit deel van Italië zeker eens bezoeken. Vlakbij Grosseto vind je het archeologische park Roselle. Op deze plek lag vroeger een belangrijke Etruskische stad en later hadden de Romeinen hier ook een nederzetting. Uit die tijden zijn veel sporen nagelaten en de belangrijkste van deze overblijfselen kun je vandaag de dag bewonderen in dit archeologische park.

Museum van de archeologie en kunst van Maremma

Wanneer je geïnteresseerd bent in de historie en de archeologische vondsten in het gebied rond Grosseto moet je naast Roselle ook zeker dit museum zeker bezoeken.

Het museum van de archeologie en kunst van Maremma biedt een mooi overzicht van de geschiedenis van dit prachtige stukje Italië. In het museum kom je meer te weten over de vele archeologische vondsten die in deze regio zijn gedaan. Maar je kunt hier ook kunstvoorwerpen uit de Romeinse en Etruskische tijd aanschouwen.

Een echte must voor de historici onder ons dus en ook voor mensen die gewoon meer over de rijke geschiedenis van het gebied willen weten is dit een aanrader.

Andere musea

Behalve het museum van de archeologie en kunst zijn er nog een aantal erg interessante musea te vinden in Grosseto.

Zo is er het kunstmuseum Museo Diocesano d’Arte Sacra. Als je meer over de volkscultuur van Grosseto wilt weten kun je het leuke Museo della Cultura Popolare Grossetana bezoeken. En voor de liefhebbers van natuur is het museum Museo di Storia Naturale della Maremma een leuke attractie. Hier kom je meer te weten over geschiedenis van de bijzondere natuur in de regio Maremma.

Gebouwen in de Jugendstil

De Jugendstil is een kunststijl die aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw populair was in verschillende Europese landen. Ook in Italië en zeker in Grosseto is er tegenwoordig nog veel te zien van deze stijl.

In Grosseto kun je deze stijl terugzien in veel gebouwen in de wijk Porta Nuova. Maar ook in de historische binnenstad is de jugendstil te herkennen in bijvoorbeeld het Palazzo del Genio Civile en het Palazzo Tognetti. Liefhebbers van gebouwen in stijlen die moderner zijn dan de Romeinse of de Renaissance kunnen dus ook hun hart ophalen in Grosseto.

Restaurant tips in Grosseto

Naast veel historische en culturele bezienswaardigheden heeft Grosseto ook gewoon heel veel gezelligheid te bieden. Je kunt in deze mooie stad eigenlijk op iedere straathoek heerlijk eten en drinken.

Wanneer je een dagje door de stad hebt geslenterd is het dan ook een aanrader om lekker op een van de vele terrasjes te gaan zitten en te genieten van een hapje en een drankje. Een paar goede restaurants zijn Al Numero Nove, Strike en Gli Attortellati.

Bij Sol Coffe kun je een overheerlijke Italiaanse espresso of cappuccino drinken. Wanneer je hier bent zul je merken dat er echt aandacht aan jouw koffie wordt besteed en dat je dit ook proeft.

De lekkerste wijnen uit deze regio vindt je bij Enoteca Canapino. Al met al is Grosseto een hele leuke en bruisende stad die nog niet te lijden heeft onder de massa’s toeristen die je in andere Toscaanse steden tegenkomt.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…