Zoek & boek

Vakantie Montalcino

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Montalcino

Een van de absolute pareltjes van Toscane is het stadje Montalcino, even ten zuiden van Siena. De mensen die een woordje Italiaans spreken zullen aan de naam van het dorpje al kunnen herkennen dat het relatief hoog boven zeeniveau gelegen is. Om precies te zijn ligt het dorp, dat dus in de heuvels gelegen is, 567 meter boven zeeniveau. Montalcino is een typisch en authentiek Toscaans dorpje en heeft volgens velen zelfs iets sprookjesachtig over zich. Het wordt ook wel beschouwd als een van de mooiste dorpjes van Toscane. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de mensen in de omgeving van Montalcino. Talloze historische gebouwen zijn namelijk nog te bewonderen in het dorp. Dus zeker mensen met interesse voor historie moeten absoluut eens een kijkje gaan nemen in Montalcino, als ze op vakantie zijn in Toscane.

Vakantie Montalcino
Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Montalcino

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Montalcino

Casa del Sole

Siena en omgeving - Montalcino

Persoonlijk reisinspiratie voor Montalcino

Alle blogs

Montalcino; Het dorpje van de Brunello wijn

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val...
lees verder

5 bijzondere en mooie wandeltochten door Toscane

Natuurlijk staat Italië bekend om zijn heerlijke wijnen, prachtige olijfbomen en zalige keuken. Zeg ik Toscane,...
lees verder

Bezoek de warmwaterbronnen in Bagno Vignoni

Bagno Vignoni, in het zuidoosten van Toscane, mag dan een klein dorp zijn met slechts een...
lees verder

Grote steden in de buurt van Montalcino

De grote steden, die het dichtst in de buurt liggen van Montalcino, zijn Siena in het noorden en Pienza in het oosten. Ook een grote stad als Florence is niet ver weg. Het is dus erg gemakkelijk om vanuit een van deze plaatsen Montalcino te bezoeken.

Het is een bescheiden dorp en prima te bezichtigen in een dag. Met de auto kun je het op zich gemakkelijk te bereiken, al is er niet heel veel parkeergelegenheid. Hou er dus rekening mee dat je iets buiten de muren van het dorp moet parkeren.

Geschiedenis van Montalcino

Montalcino heeft als dorp altijd een belangrijke rol gehad in de regio. Het is bijvoorbeeld volledig ommuurd en ligt relatief hoog, waardoor het vrij makkelijk was om het te verdedigen. Het vormde dan ook een belangrijk steunpunt ten tijde van de Siënese Republiek van voor de 15 eeuw.

Helaas voor de inwoners van het Toscaanse dorp kon de beroemde Habsburgse keizer Karel V het wel verslaan aan het einde van de 16e eeuw. Toch zijn al die jaren later de muren en het kasteel grotendeels intact gebleven. Er is vrij weinig aan veranderd sinds die tijd. Dat maakt het ook bijzonder om het dorp te bezoeken

Fortezza

Het meest in het oog springende gebouw van Montalcino (het is al even ter sprake gekomen) is zonder twijfel het Fortezza. Dit fort of kasteel heeft dus gedurende de gehele geschiedenis van het dorp een belangrijke rol gespeeld en is nog nagenoeg intact.

Je kunt La Fortezza beklimmen als toerist om van bovenaf een prachtig uitzicht te bewonderen. Het leuke hieraan is ook dat het slechts 4 euro kost om er naar binnen te mogen.

Voor slechts 6 euro kun je een combinatieticket kopen, waarmee je ook het bijzondere Museum di Montalcino kunt bezoeken. Hierin vind je allerlei belangrijke religieuze kunst uit de omgeving en enkele bijzondere beelden. Voor kunstliefhebbers is het echt een aanrader om het museum en Fortezza te bezoeken.

Stadhuis

Een ander iconisch gebouw in het centrum Montalcino is zonder twijfel het oude stadhuis. Het is een van de oudste gebouwen van het dorp en is vooral opvallend door de enorme klokkentoren, die ernaast staat gebouwd.

Het stadhuis en de toren liggen aan het centrale en belangrijkste plein van Montalcino, genaamd Piazza del Popolo. Het Piazza del Popolo is een typisch Italiaans pleintje, dat onder andere gekenmerkt wordt door de Gotische galerijen. Het is een gezellige en leuke plek om rond te kijken en te genieten van de typische Italiaanse sfeer.

Palazzo Vescovile

Palazzo Vescovile is voornamelijk bekend vanwege het feit dat je hier archeologische opgravingen uit de regio kunt bewonderen. Daarnaast zijn er enkele beeldhouwwerken en schilderijen te bewonderen van de Siënese school. De meest beroemde werken, die er te bewonderen zijn, zijn de rode aardewerkstukken van de beroemde Toscaanse kunstenaar Andrea Della Robbia. Deze Della Robbia werd gezien als belangrijkste geglazuurd aardewerk beeldhouwer van de Late Middeleeuwen. Hij heeft ook zijn eigen atelier gehad in Florence, dat nog jaren heeft bestaan. Een aantal van zijn werken zijn dus te bewonderen in het Palazzo Pescoville.

Wijnproeverijen in Montalcino

Montalcino staat niet alleen bekend om haar oude gebouwen en rijke historie, ook wijn speelt, net als in veel andere Toscaanse plaatsen, een grote rol in het dorp.

Montalcino is namelijk een zeer grote producent van wijn. Ze produceren in de regio van Montalcino onder andere Brunello wijn, wat over de hele wereld bekend is en door kenners zeer gewaardeerd wordt.

Wanneer je vanuit Montalcino over het schitterende landschap kijkt zul je ook veel wijnranken zien. De productie van wijn is ook een van de belangrijke redenen dat het dorp zo welvarend is geworden. De wijnproductie begon al vanaf het einde van de 15e eeuw, maar pas in 1888 werd het huidige recept van Brunello wijn bedacht, wat uiteindelijk een groot succes werd.

Mensen van over de hele wereld komen naar Montalcino om die wijn te proeven. Er zijn dan ook tal van wijnproeverijen in het dorp waar je aan deel kunt nemen. Het schijnt dat het zijn karakteristieke smaak krijgt van de 100% Sangiovese-druiven, die worden gebruikt voor het maken ervan.

Het is overigens zelfs mogelijk om op La Fortezza een wijnproeverij te houden. Terwijl de kinderen dan aan het spelen zijn, kun je als ouders samen van de heerlijkste wijn genieten.

Culturele evenementen in Montalcino

Culturele evenementen zijn er zonder twijfel ook genoeg te beleven in Montalcino. Veel van die culturele evenementen hebben te maken met de grote trekpleisters van het dorp. Zo heb je ieder jaar het Jazz & Wine Festival, dat plaatsvindt in La Fortezza.

Dit festival wordt in het midden van juli gehouden. Artiesten van over de hele wereld, mits ze gespecialiseerd zijn in jazzmuziek, komen voor deze gelegenheid optreden. In het oude fort worden wel vaker evenementen georganiseerd, maar alleen voor speciale gelegenheden.

Goede restaurants zijn er ook zeker in overvloed. Je kunt heerlijk dineren in verschillende gezellige tentjes onder het genot van een lekker wijntje en een prachtig uitzicht.

De Osteria Di Porta Al Cassero is een van de populaire restaurants waar je lokale gerechten kunt nuttigen. Wel is een aanrader om van tevoren te reserveren, aangezien het restaurant heel populair is. Het eten staat namelijk erg goed bekend en ook is het er niet bepaald duur.

Verder is het zeker goed mogelijk om lekker te ontbijten of lunchen in Montalcino. Bij Fiaschetteria Italiana kun je ’s ochtends genieten van een heerlijk Italiaans bakje koffie, om vervolgens bij Pasticceria Mariuccia een lekker gebakje op te halen.

Ook is het een absolute aanrader om de vrijdagochtendmarkt Viale Della Liberta te bezoeken. Deze is dan van 7 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags. Op deze markt vind je allerlei typische Toscaanse producten onder andere op het gebied van eten.

Alles bij elkaar is er genoeg te doen in het mooie Montalcino. Maar ook als er geen speciale evenementen zijn is dit schilderachtige stadje het bezoeken meer dan waard.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…