Zoek & Boek

Vakantie Monteriggioni

In het hart van Toscane, even ten noordwesten van het prachtige Siena ligt het schilderachtige stadje Monteriggioni. Dit stadje is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse vestingplaatsen van heel Italië. Het vestingstadje werd voor een groot deel gebouwd in de dertiende eeuw en is dus nog ook vandaag de dag nog een prachtig voorbeeld van een middeleeuwse vesting.

Vind accommodaties in Monteriggioni

Oorspronkelijk was de vesting van Monteriggioni een verdedigingsbolwerk van Siena in de strijd tegen Florence. De locatie werd bepaald door de strategische ligging op een heuvel in de buurt van de belangrijke route de Via Francigena.

Er zijn in de loop der eeuwen veel slagen gevoerd in en om Monteriggioni. De verdediging hield echter lange tijd stand en uiteindelijk viel de vesting pas in 1554 voor het eerst. De keizerlijke troepen van keizer Karel de vijfde veroverden de vesting en even later viel ook Siena.

In latere tijden viel een groot deel van het gebied rondom de vesting in handen van de rijke familie Griccioli. Deze familie produceert nu al enkele eeuwen de heerlijk lokale wijn: Terre della Grigia Chianti. Deze wijn moet je zeker eens proeven wanneer je Monteriggioni bezoekt, er zijn natuurlijk ook een aantal bezienswaardigheden die je zeker moet bekijken.

Poorten en de stadsmuur van Monteriggioni

Het meest kenmerkende van Monteriggioni is de volledige en originele ommuring van het stadje.

Maar een mooie vestingstad is natuurlijk niet compleet zonder een indrukwekkende poort in de muur. De 570 meter lange ommuring van Monteriggioni wordt zelfs twee keer onderbroken door een poort. De Porta Romana aan de zuidkant en de Porta Fiorentina aan de noordkant van het stadje.

De muur waar deze poorten in gebouwd zijn kun je trouwens ook beklimmen en er een rondje over lopen. Een kaartje voor een wandeling over de muur kost maar 2 euro.

Torens

Behalve de poorten maken ook een behoorlijk aantal verdedigingstorens deel uit van de ommuring van Monteriggioni.

In totaal zijn er veertien torens te vinden in de muur waarvan er 7 nog volledig origineel zijn. De andere zeven zijn op prachtige wijze gereconstrueerd in de Middeleeuwse stijl. De torens zijn al eeuwenlang kenmerkend voor de aanblik van het stadje.

De grote Dante omschreef deze torens eens als een soort reuzen die bovenop de heuvel uit het landschap leken op te rijzen.

Pieve di Santa Maria Assunta

De belangrijkste kerk van het stadje is de Pieve di Santa Maria Assunta. Deze kleine kerk is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Monteriggioni. De kerk is van de buitenkant van vrij sober maar van binnen erg fraai. Toegang is gratis dus je kunt sowieso makkelijk een snelle blik werpen in de kerk.

Naast het kerkje kun je een museum vinden over de geschiedenis van het dorp. Dit museum is voor bezoekers van Monteriggioni met interesse in historie een must. De toegang kost slechts een paar euro en voor deze prijs kom je een hoop interessants te weten over het stadje. De kerk ligt middenin Monteriggioni aan het centrale plein.

Piazza Roma

Het centrale plein van Monteriggioni heet het Piazza Roma. Eigenlijk leiden zo’n beetje alle straten in het klein stadje naar het Piazza Roma.

Het plein zelf is een hele gezellige plek om op een terrasje in de zon te genieten van de sfeer en de gebouwen van het stadje. Je kunt je met gemak een paar uur vermaken door lekker mensen en gebouwen te kijken op dit plein. Ook kun je er natuurlijk heel goed een lekker hapje eten en proeven van de heerlijke wijn.

Wijn proeven

Net als veel andere Toscaanse plaatsen heeft Monteriggioni ook ene lokale wijn waar het stadje bekend om staat.

De eerder genoemde Terre Della Grigia-Chinati is een heerlijke wijn die iedere wijnliefhebber zeker geproefd moet hebben tijdens een bezoekje aan Monteriggioni. Je kunt de wijn op verschillende plekken in het stadje proeven en kunt ook wijngaarden in de directe omgeving van Monteriggioni bezoeken voor een proeverij.

Traditioneel feest

Wanneer je iets bijzonders mee wilt maken in Monteriggioni is het een aanrader om begin juli naar het stadje te gaan.

Tijdens de eerste twee weken van de zomermaand wordt er het Festa medievale di Monteriggioni gehouden. Dit feest staat volledig in het teken van de middeleeuwen. In de avond wordt het stadje bijvoorbeeld volledig verlicht met kaarsen en kandelaars.

Ook kun je genieten van straattheater en mensen die oude ambachten uitvoeren. Daarnaast worden er ook riddergevechten, middeleeuwse dansen en vlaggenparades gehouden tijdens dit bijzondere feest. Verder kun je tijdens het feest natuurlijk heerlijk eten en drinken op straat en genieten van de gezelligheid.

Alles bij elkaar is er genoeg te zien en te doen om je een dag goed te vermaken in het prachtige Monteriggioni. Als je alvast wat voorpret voor een bezoek aan de plaats wilt hebben kun je films als The Englisch Patient, Tea with Mussolini en The Gladiator kijken. Deze beroemde films zijn namelijk voor een deel opgenomen in het schilderachtige Monteriggioni.

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!