Zoek & boek

Vakantie Pienza

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Pienza

Een van de mooiste steden in Toscane is Pienza. Dit stadje ligt zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van Siena in de buurt van het eveneens schitterende Montepulciano. Pienza is prima te bereiken en ligt in de buurt van de snelweg A1. Het stadje heeft eigenlijk meer weg van een dorp met iets meer dan 2000 inwoners.

Vakantie Pienza
Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Pienza

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Toscane

Dream House

Maremma Coast - Follonica

Lavanda

Maremma Coast - Massa Marittima

Di Toscana Holidays

Riviera degli Etruschi - Cecina

Cecina Mare

Riviera degli Etruschi - Cecina

Coast

Riviera degli Etruschi - Bibbona

Casa Patrizia

Toscane Chianti - Castellina in Chianti

Casolare Ser Chelino

Maremma Inland - Volterra

Cecina Mare

Riviera degli Etruschi - Cecina

Ponente 6

Riviera degli Etruschi - Marina di Bibbona

Camping Village Il Fontino

Maremma Coast - Scarlino

Persoonlijk reisinspiratie voor Pienza

Alle blogs

Een bezoekje brengen aan Pienza

De perfecte mix van architectuur, gastronomie en traditie. Welkom in Pienza! Pienza is een klein stadje...
lees verder

Ronddwalen in de straatjes van Pienza

Een mooie lentedag. De zon straalt aan de blauwe hemel. We passeren de rood gekleurde velden...
lees verder

Bezoek de warmwaterbronnen in Bagno Vignoni

Bagno Vignoni, in het zuidoosten van Toscane, mag dan een klein dorp zijn met slechts een...
lees verder

Pienza dankt haar naam en een groot deel van haar karakter aan haar bekendste inwoner aller tijden: Paus Pius de tweede. Deze paus die de pauselijke zetel van 1458 tot 1464 in bezit had, was geboren en getogen in het dorp dat toen nog Corsigano heette. Dit was in de bloeitijd van de Renaissance en Paus Pius raakte erg onder de indruk van de architectonische en stedenbouwkundige ideeën van die tijd. Uiteindelijk besloot hij zijn geboortedorp te laten renoveren en te verbouwen naar de belangrijkste renaissance ideeën. Dit heeft een schilderachtig stadje opgeleverd dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Pienza ligt in de Val d’Orcia bovenop een heuvel van zo’n 500 meter hoog, vanuit het stadje heb je hierdoor een heel mooi uitzicht over het omringende glooiende landschap. In het stadje zelf is overigens ook genoeg te zien. De hele historische binnenstad staat sinds 1996 zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een absolute aanrader om Pienza te bezoeken tijdens je vakantie in Toscane. De meest bijzondere bezienswaardigheden van Pienza bespreken we hieronder met je.

Duomo van Pienza

Een van de belangrijkste bouwwerken uit de tijd van Paus Pius de tweede is natuurlijk de Dom van Pienza. De dom van het stadje wordt ook geregeld kathedraal genoemd en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Pienza. De volledige naam luidt Duomo dell’Assunta en de achthoekige toren is het meest beeldbepalende element wanneer je richting Pienza rijdt. In de dom vindt je een aantal prachtige schilderijen van grote schilders uit de renaissance. Wanneer je de dom ook van binnen bekijkt zal je waarschijnlijk opvallen dat de vloer scheef is en er glazen plaatjes op de wanden zijn bevestigd. De ontwerpers van de prachtige dom hebben indertijd geen rekening gehouden met het gewicht van de dom op de funderingen dus de kerk is enigszins aan het verzakken. De plaatjes moeten helpen de dom op zijn plek te houden en niet verder te laten verzakken.

Pieve di Corsignano

Even buiten de stadsmuren van Pienza kun je de Pieve di Corsignano vinden. Deze kleine romaanse kerk is wat ons betreft zeker een bezoekje waard. Na een kleine wandeling naar beneden vanuit Pienza kom je aan bij een schitterend kerkje dat oorspronkelijk al in de zevende eeuw gebouwd werd. In de twaalfde eeuw werd het kerkje verbouwt naar zijn huidige romaanse stijl. Een paar eeuwen later werd hier de bekendste inwoner van de stad: Paus Pius de tweede gedoopt.

Palazzo Piccolomini

Dit schitterende Palazzo staat vlak naast de dom aan het Piazza Pio II. Dit centrale plein is uiteraard ook naar de eerdergenoemde paus genoemd en is volgens velen de mooiste plek van Pienza. In het mooie Palazzo Piccolomini zijn een aantal scenes van de wereldberoemde film Romeo and Juliet opgenomen dus de filmliefhebbers zullen het gebouw vast herkennen. Aan de achterkant van het gebouw kun je vanuit de galerijen en de prachtige tuin genieten van vergezichten richting de Monte Amiata en Montalcino.

Museo Diocesano

Aan het Piazza Pio II vind je ook het Museo Diocesano in het eveneens imposante Palazzo Borgia. Het museum heeft een afwisselende collectie met bijvoorbeeld middeleeuwse kunst maar ook moderne kunst en natuurlijk werken uit de renaissance. De werken zijn verspreid over 11 zalen die grotendeels een chronologische volgorde aanhouden. Zo kun je mooi zien hoe de kunst zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

Palazzo Pubblico

Een ander gebouw aan het Piazza Pio II dat zeker het bekijken waard is, is het palazzo pubblico oftewel het stadhuis van Pienza. Het gebouw wordt door de inwoners van het stadje Palazzo communale genoemd en is oorspronkelijk ontworpen door Bernardo Rossellino. Het gebouw is uitvoerig gerenoveerd in 1900 en ziet er dan ook nog steeds prachtig uit.

Behalve het bekijken van al deze mooie bezienswaardigheden kun je nog een aantal leuke dingen doen wanneer je in Pienza bent. Het is bijvoorbeeld erg leuk om een aantal kleine winkeltjes in dit stadje te bezoeken. De belangrijkste lokale specialiteit die in deze winkeltjes verkocht wordt is de pecorino kaas. Maar ook verschillende wijnen, pasta’s en kruiden uit deze streek zijn in de winkeltjes van Pienza te verkrijgen. Je kunt ook heerlijk eten in een van de vele restaurantjes die het stadje rijk is. Wanneer je geluk hebt en in het begin van september in Pienza bent moet je zeker het festival: Fiera del Cacio meemaken. De naam van dit festival betekent letterlijk feest van de kaas en het staat dan ook volledig in het teken van pecorino en andere heerlijke streekproducten.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…