In het zuidwesten van Toscane vind je een van de meest schilderachtige dorpjes van de hele regio: Pitigliano. Pitigliano ligt in de provincie Grosseto even ten westen van het Lago di Bolsena. Het dorpje heeft veel weg van een oude burcht door de schitterende ligging boven op de heuvel. Wanneer je bij Pitigliano aankomt lijkt het prachtige plaatsje haast uit de tufstenen heuvels omhoog te zijn gerezen. De eerste aanblik van Pitigliano is hetgeen dat maakt dat veel mensen met een haast verliefde stem over het plaatsje spreken.

Reistips Uitgelichte accommodaties in Pitigliano

Montesorano

Montesorano

Een prachtig vakantiehuis in de Maremma, het zuiden van Toscana. Het huis ligt slechts op 1 km afstand van de Therme van Sorano en dichtbij het Bolsena meer. Er zijn 3 appartementen met een privé terr...

Scarlino

Scarlino

Op slechts 500 meter van de Thyreense zee en het strand en 3,5 km van Scarlino liggen 3 huizen met in totaal 27 appartementen. De huizen zijn in de warme kleuren oranje, roze en geel geschilderd. Elk...

Betrouwbare reisorganisaties Bekijk direct de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor een vakantie Pitigliano bij:

Agriturismo

Agriturismi Toscane

Op zoek naar de mooiste agriturismi? Vind en vergelijk.

Appartementen

Appartement Toscane

Vind en vergelijk een goedkoop appartement in Toscane.

Campings

Camping Toscane

Wil je gaan kamperen? Vind hier de beste campings van Toscane.

Vakantiehuizen

Vakantiehuis Toscane

Vind en vergelijk een goedkoop vakantiehuis in Toscane.

Vakantieparken

Vakantiepark Toscane

Vind en vergelijk goedkope vakantieparken in Toscane.

Het tufsteen is zeer kenmerkend voor dit gebied en wordt door de inwoners van deze streek tufo genoemd. De strategische ligging van Pitigliano heeft ervoor gezorgd dat hier al ver voor het begin van onze jaartelling een nederzetting werd gebouwd door de Etrusken. De geschiedenis van Pitigliano is dus een lange en bijzondere. Het grootste deel van de huidige bebouwing en de stadsmuren stammen echter niet uit de Etruskische tijd maar uit de renaissance. Wanneer je door de poort binnen de stadsmuren komt kom je direct bij het punt met toeristeninformatie. Hier kun je meer te weten komen over de activiteiten en bezienswaardigheden in Pitigliano. Op dit pleintje vind je ook een klein theater en is er regelmatig markt. Binnen de stadsmuren zijn geen auto’s toegestaan en is het een wirwar aan leuke straatjes en steegjes. Deze gezellig en bijzondere ommuurde plaats heeft als bijnaam ‘het kleine Jeruzalem’. Deze bijnaam dankt de plaats niet alleen aan haar mooie gebouwen en aanzicht maar ook aan de grote Joodse gemeenschap die hier rond de Via Zuccari woonde. Er staat dan ook nog steeds een synagoge uit de zestiende eeuw die zeker het bekijken waard is. En het kleine plaatsje heeft natuurlijk nog meer bezienswaardigheden die we hieronder bespreken.

Piazza Fortezza Orsini

Net zoals in eigenlijk ieder wat kleiner Italiaans plaatsje heeft Pitigliano ook een plein dat centraal staat in het leven in de plaats. In het geval van Pitigliano is dat het Piazza Fortezza Orsini. Aan dit plein kun je een aantal mooie bezienswaardigheden vinden zoals het fraaie Palazzo Orsini. Net als het plein is dit Palazzo vernoemd naar de familie Orsini. Deze Romeinse familie kreeg het plaatsje aan het eind van de dertiende eeuw door een huwelijk in bezit en zijn erg belangrijk geweest in de geschiedenis van Pitigliano. Het wapen van de familie Orsini is dan ook overal in het straatbeeld van de plaats terug te vinden. Dit wapen bestaat uit een beer met een leeuwenkop. Op het plein zijn de fontein uit de zeventiende eeuw en het beeld van een man met een ezel andere blikvangers. De fontein wordt met water gevuld dat vanaf het door de Orsini’sin de vijftiende eeuw gebouwde aquaduct dat bij de plaats ligt.

Kathedraal

Aan het Piazza San Gregorio de Zevende vind je de kathedraal van Pitigliano. De kathedraal heet voluit de Cattedrale dei Santi Pietro e Paolo maar wordt ook vaak Duomo di Pitigliano genoemd. De kathedraal is natuurlijk behoorlijk beeldbepalend voor de stad en is zowel van buiten als van binnen erg mooi. In de kathedraal zijn veel mooie afbeeldingen te vinden dus voor de kunstliefhebbers is deze kerk al helemaal niet te missen.

Wijnkelders

Hoewel Pitigliano boven de grond prachtig is, heeft het plaatsje ook een hele verborgen ondergrondse wereld onder zich. Uit de rotsen waarop het plaatsje gebouwd is, werden al door de Etrusken grafkelders uitgehakt. De kelders zijn in de loop der eeuwen bewaard gebleven en uitgebreid waardoor een imposant netwerk aan wijnkelders en opslag is ontstaan. In het tufsteen heerst een optimaal klimaat voor het laten rijpen en bewaren van de heerlijke wijn uit de omgeving.

Restaurantjes en winkeltjes

Pitigliano is een enorm klus en gezellig plaatsje waar je gemakkelijk een hele dag kunt genieten. Nadat je de belangrijkste bezienswaardigheden hebt bekeken en hebt genoten van het uitzicht op en vanuit de plaats kun je gaan ontspannen. Er zijn namelijk ook volop leuke restaurantjes en winkeltjes in de plaats te vinden. Je kunt er heerlijk eten en lokale specialiteiten zoals wijn en olijfolie kopen. Alles bij elkaar is Pitigliano een hele leuke plaats om een dagje door te brengen. Het is een bijzonder mooie plaats en je zult het aangezicht van Pitigliano waarschijnlijk niet snel vergeten!

Ervaringen Toscane beoordelingen en tips

Hieronder vind je ervaringen, beoordelingen en tips voor een vakantie naar Pitigliano.


ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »