Zoek & boek

Vakantie Pitigliano

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Pitigliano

In het zuidwesten van Toscane vind je een van de meest schilderachtige dorpjes van de hele regio: Pitigliano. Pitigliano ligt in de provincie Grosseto even ten westen van het Lago di Bolsena. Het dorpje heeft veel weg van een oude burcht door de schitterende ligging boven op de heuvel. Wanneer je bij Pitigliano aankomt lijkt het prachtige plaatsje haast uit de tufstenen heuvels omhoog te zijn gerezen. De eerste aanblik van Pitigliano is hetgeen dat maakt dat veel mensen met een haast verliefde stem over het plaatsje spreken.

Vakantie Pitigliano
Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Pitigliano

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs

Persoonlijk reisinspiratie voor Pitigliano

Alle blogs

Pitigliano, Sovana en Sorano: Verborgen Pareltjes

Pitigliano wordt ook wel La Città del Tufo genoemd. Een juweeltje, een betoverende en fascinerende plek...
lees verder

8 redenen om de Maremma streek te bezoeken

Helemaal in het zuiden van Toscane ligt de Maremma streek. Dit is een haast magische streek...
lees verder

Hoogtepunten van de Maremma streek

Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van de Maremma streek in Zuid-Toscane. Ik heb vooral...
lees verder

Het tufsteen is zeer kenmerkend voor dit gebied en wordt door de inwoners van deze streek tufo genoemd. De strategische ligging van Pitigliano heeft ervoor gezorgd dat hier al ver voor het begin van onze jaartelling een nederzetting werd gebouwd door de Etrusken. De geschiedenis van Pitigliano is dus een lange en bijzondere. Het grootste deel van de huidige bebouwing en de stadsmuren stammen echter niet uit de Etruskische tijd maar uit de renaissance. Wanneer je door de poort binnen de stadsmuren komt kom je direct bij het punt met toeristeninformatie. Hier kun je meer te weten komen over de activiteiten en bezienswaardigheden in Pitigliano. Op dit pleintje vind je ook een klein theater en is er regelmatig markt. Binnen de stadsmuren zijn geen auto’s toegestaan en is het een wirwar aan leuke straatjes en steegjes. Deze gezellig en bijzondere ommuurde plaats heeft als bijnaam ‘het kleine Jeruzalem’. Deze bijnaam dankt de plaats niet alleen aan haar mooie gebouwen en aanzicht maar ook aan de grote Joodse gemeenschap die hier rond de Via Zuccari woonde. Er staat dan ook nog steeds een synagoge uit de zestiende eeuw die zeker het bekijken waard is. En het kleine plaatsje heeft natuurlijk nog meer bezienswaardigheden die we hieronder bespreken.

Piazza Fortezza Orsini

Net zoals in eigenlijk ieder wat kleiner Italiaans plaatsje heeft Pitigliano ook een plein dat centraal staat in het leven in de plaats. In het geval van Pitigliano is dat het Piazza Fortezza Orsini. Aan dit plein kun je een aantal mooie bezienswaardigheden vinden zoals het fraaie Palazzo Orsini. Net als het plein is dit Palazzo vernoemd naar de familie Orsini. Deze Romeinse familie kreeg het plaatsje aan het eind van de dertiende eeuw door een huwelijk in bezit en zijn erg belangrijk geweest in de geschiedenis van Pitigliano.

Het wapen van de familie Orsini is dan ook overal in het straatbeeld van de plaats terug te vinden. Dit wapen bestaat uit een beer met een leeuwenkop. Op het plein zijn de fontein uit de zeventiende eeuw en het beeld van een man met een ezel andere blikvangers. De fontein wordt met water gevuld dat vanaf het door de Orsini’sin de vijftiende eeuw gebouwde aquaduct dat bij de plaats ligt.

Kathedraal

Aan het Piazza San Gregorio de Zevende vind je de kathedraal van Pitigliano. De kathedraal heet voluit de Cattedrale dei Santi Pietro e Paolo maar wordt ook vaak Duomo di Pitigliano genoemd. De kathedraal is natuurlijk behoorlijk beeldbepalend voor de stad en is zowel van buiten als van binnen erg mooi. In de kathedraal zijn veel mooie afbeeldingen te vinden dus voor de kunstliefhebbers is deze kerk al helemaal niet te missen.

Wijnkelders

Hoewel Pitigliano boven de grond prachtig is, heeft het plaatsje ook een hele verborgen ondergrondse wereld onder zich. Uit de rotsen waarop het plaatsje gebouwd is, werden al door de Etrusken grafkelders uitgehakt. De kelders zijn in de loop der eeuwen bewaard gebleven en uitgebreid waardoor een imposant netwerk aan wijnkelders en opslag is ontstaan. In het tufsteen heerst een optimaal klimaat voor het laten rijpen en bewaren van de heerlijke wijn uit de omgeving.

Restaurantjes en winkeltjes

Pitigliano is een enorm klus en gezellig plaatsje waar je gemakkelijk een hele dag kunt genieten. Nadat je de belangrijkste bezienswaardigheden hebt bekeken en hebt genoten van het uitzicht op en vanuit de plaats kun je gaan ontspannen. Er zijn namelijk ook volop leuke restaurantjes en winkeltjes in de plaats te vinden. Je kunt er heerlijk eten en lokale specialiteiten zoals wijn en olijfolie kopen. Alles bij elkaar is Pitigliano een hele leuke plaats om een dagje door te brengen. Het is een bijzonder mooie plaats en je zult het aangezicht van Pitigliano waarschijnlijk niet snel vergeten!

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…