Zoek & boek

Vakantie Siena

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Siena

De Toren van het Palazzo comunale begroet je van kilometers afstand en de nauwe, soms ietwat donkere straatjes leiden je dan ook naar die grote witte toren toe. Siena, de Siennesi zijn maar wat trots op hun provincie hoofdstad en dat mag ook wel: Siena heeft een kunsthart, want deze Etruskische nederzetting heeft prachtige ateliers, pleintjes, marktjes en… een indrukwekkend ovale plein dat ’s zomers het decor is van de Palio, de paardenraces die in de stad zijn.

Vakantie Siena Italië
Waar wacht je nog op?

Boek een accommodatie in Siena

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs
casamundo toscane
Casamundo Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Siena

Torre 4

Siena en omgeving - Sovicille

Torre 3

Siena en omgeving - Sovicille

Torre 2

Siena en omgeving - Sovicille

Quercia

Siena en omgeving - Trequanda

Pino

Siena en omgeving - Trequanda

Cipresso

Siena en omgeving - Trequanda

Casa del Sole

Siena en omgeving - Montalcino

Olivo

Siena en omgeving - Trequanda

VIlla Cielo

Siena en omgeving - Trequanda

Villa Azzurro

Siena en omgeving - Trequanda

Persoonlijk reisinspiratie voor Siena

Alle blogs

De Palio van Siena – Alles wat je moet weten over deze legendarische paardenrace

Il Palio, oftewel ‘het vaandel’, is een wereldberoemde paardenrace die tweemaal per jaar plaatsvindt op 2...
lees verder

Sightseeing in het sublieme Siena

De stad Siena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de mooiste stedelijke...
lees verder

De beste restaurants in Siena

Het oude centrum van Siena maakt deel uit van het werelderfgoed van UNESCO. Begrijpelijk dus dat...
lees verder

Monteriggioni… een van de best bewaarde vestingsplaatsen

Gelegen ten noorden van Siena, ligt dit prachtige vestingstadje. In de zoektocht naar een droomlocatie voor...
lees verder

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...
lees verder

10 Dagtrips die je vanuit Florence kunt maken

Als je van plan bent om bij je volgende Italiaanse vakantie een aantal dagen in Florence...
lees verder
Waar wacht je nog op?

Boek direct een camping in Siena en omgeving

eurocampings toscane
Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
vacanceselect toscane
Vacanceselect Bekijk prijs
campings com toscane
Campings.com Bekijk prijs

Geschiedenis Siena

De kunst bloeide in deze tijd. In Siena overheerste de byzantische gotische stijl in de architectuur en de schilderkunst. Dit in tegenstelling tot Florence. Siena werd een belangrijke handelsstad. Er was grote rivaliteit met Florence. Hoogtepunt was de slag bij Montaperti in 1260.

Rond de veertiende eeuw kwam er een einde aan de bloei van Siena. De banken in Siena kwamen in de problemen. Veel bedrijven gingen hierdoor failliet. In 1348 kwam ook nog eens de pest. Hierdoor werd het inwonersaantal drastisch verminderd.

Siena heeft tegenwoordig zo’n 58.000 inwoners. Het is nu de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Belangrijke voor de economie is het toerisme en het bankwezen. Het centrum van Siena is alleen toegankelijk voor bewoners. Aan de stadsrand vind je veel parkeergarages. Hier kun je prima parkeren.

Bezienswaardigheden Siena

Siena heeft een middeleeuwse uitstraling. De smalle steegjes en de ondergrondse kanalen werden gebruikt als decor voor de James Bond-film Quantum of Solace.

De gigantische paleizen en kerken zijn hoofdzakelijk gebouwd in de gotische stijl. Het historische centrum van Siena is vrij compact. Hierdoor is het prima te voet te verkennen.

Piazza Del Campo

Het hart van Siena. Dit schelpvormige plein is ontstaan als ontmoetingspunt en marktplaats voor de drie dorpjes Castellare, San Martino en Camollia. Deze driedeling is nog steeds zichtbaar. In de gebouwen rond het plein zie je deze driedeling terug in de ramen. Deze ramen worden in drieën gedeeld door twee pilaren.

Het Piazza del Campo is verdeeld in negen vlakken. In het midden van het plein staat de Fonte di Gaia. Dit is de belangrijkste fontein van Siena. De fontein is ontworpen tussen 1401 en 1419 door Jacopo della Quercia. Het water wordt aangevoerd door een systeem van meer dan 25 kilometer aan ondergrondse aquaducten en kanalen.

Twee keer per jaar wordt op het Piazza del Campo de palio gehouden. Dit is een beroemde paardenrace tussen de zeventien wijken van Siena.

Torre del Mangia / Palazzo Comunale / Museo Civico

Het Palazzo Comunale (gemeentehuis) is een opvallend gebouw aan het Piazza del Campo. De Torre del Mangia is de klokkentoren. Deze toren werd tussen 1325 en 1348 gebouwd en is 102 meter hoog. Hiermee is het de op een na hoogste antieke toren in Italië.

De dom en de Torre del Mangia moesten even hoog worden. Dit om aan te duiden dat de kerk net zoveel macht had als de staat. De klok in de klokkentoren komt uit 1666 en weegt maar liefst 6.760 kilo. Tegenwoordig luidt de klok alleen nog op de dag van de palio.

De Cappella di Piazza is een kapel dat aan de voet van de toren staat. Deze is in 1358 opgericht. Naast deze kapel is de ingang van het Palazzo Comunale. Hierin bevindt zich het Museo Civico. In dit museum kun je een aantal meesterwerken uit de renaissance periode bekijken. Beroemd zijn de fresco’s van Ambrogio Lorenzetti.

Palazzo Chigi Saracini

In dit beeldschone paleis uit de twaalfde eeuw zit het conservatorium van Siena. Het gebouw is in 1506 opgekocht door de adellijke familie Piccolomini-Mandoli. Zij lieten het opknappen en hebben er renaissance elementen aan toegevoegd.

In 1770 kwam het gebouw in handen van de Saracini-familie. Het paleis werd toen grondig gerenoveerd. Vanaf 1806 zit hier een museum in. Je kunt er tot op vandaag werken bewonderen van Il Sodomo, Beccafumi en Botticelli.

Duomo

Je kunt de rijkdom van Siena tijdens de middeleeuwen goed aflezen aan de dom van de stad. Men is in 1196 begonnen met de bouw. Ze begonnen met de huidige noord-zuidvleugel. Kort hierna werd de voorkant in wit en groen-zwart uitgevoerd.

Rond 1340 waren er plannen om de kerk uit te breiden. Dit om de strijd aan te gaan met de aartsrivaal Florence. De dom moest twee keer zo groot worden om de macht en rijkdom van de stad te benadrukken. De uitbraak van de pest in 1348 maakte een eind aan deze illusie.

Als je de kathedraal inkomt, vallen vrijwel meteen de zwart-witte pilaren op. Je vindt in de duomo een aantal kunstschatten van gigantische waarde. Allereerst is de vloer rijk versierd met een groots mozaïek. De aanleg hiervan duurde maar liefst anderhalve eeuw.

Het marmer laat verschillende scènes zien uit het leven van Elia, Abraham en Mozes. Veel mozaïeken zijn bedekt met houten planken. Dit om ze te beschermen tegen de toeristen.

In de dom staan verder sculpturen van Bernini, Donatello en Michelangelo. Boven het altaar bevindt zich een rondraam uit 1288. Dit is een van de oudst overgebleven glas-in-loodramen van Italië. De preekstoel werd tussen 1265 en 1268 in gotische stijl gebouwd.

Andere hoogtepunten zijn de Piccolomini-bibliotheek en de doopkapel. Het battistero zit onder de duomo, aan de oostkant. De doopvont is versierd met bronzen figuren. Het toont het leven van Johannes de Doper.

Museo Dell’Opera Del Duomo

Het Museo dell’Opera is gebouwd in wat ooit de Duomo Nuovo had moeten zijn. Beneden vind je een sculptuurverzameling van profeten en filosofen uit de oudheid, gemaakt tussen 1285 en 1297.

Op de eerste verdieping vind je hét meesterwerk van Duccio, de Maestà. Dit is een verschijning van goud en glanzende kleuren, wel vier meter breed. Aan beide kanten is dit beschilderd. Duccio heeft drie jaar gewerkt aan dit complexe veelvoud van panelen.

In 1711 kregen een aantal inwoners van Siena het idee om de Maestà in stukken te zagen. Ze wilden hem zo over twee altaren kunnen verdelen. Echter, het meesterwerk raakte ernstig beschadigd. Delen van de Maestà zijn verspreid over meerdere musea. Zo zijn er gedeeltes te zien in de National Gallery in Londen, de National Gallery of Art in Washington en in Nederland het kasteel Huis Bergh te ’s-Heerenberg.

Het hoofdpaneel van het werk staat in Siena. Dit hoofdpaneel bestaat uit twee delen. Aan de voorkant zie je Maria met Kind omringd door een aantal geestelijken. Aan de andere kant van de Maestà staat het verhaal van de Passie en de Opstanding van Christus.

Complesso Museale Di Santa Maria Della Scala

Rond de dertiende eeuw is de Santa Maria della Scala gebouwd als gasthuis voor pelgrims langs de Via Francigena. Het Spedale di Santa Maria is een van de oudste ziekenhuizen van Europa.

De Santa Maria della Scala is in de loop der tijd uitgegroeid tot de derde grootste kunstverzameling van Siena. Het complex bestaat uit twee verdiepingen.

De verdieping ter hoogte van de duomo bevat de gewelfde pelgrimshal. Je vind hier ook de Santissima Annunziatakerk, het Squarcialupi-paleis, de Maria- en de Mantelkapel. In de beneden verdieping bevinden zich de originele fontein van Jacopo della Queria, die op het Piazza del Campo stond. Ook heb je vanuit hier toegang tot het archeologisch museum.

Accademia Dei Fisiocritici

Deze academie is in 1691 opgericht voor Natuurwetenschap. In 1694 werd de academie verplaatst naar de universiteit van Siena. Beroemde leden van de academie waren Linnaeus, Alessandro Volta (uitvinder van de batterij) en Louis Pasteur.

Tegenwoordig vind je hier het natuurhistorisch museum van Siena. Het museum bevat een collectie uit de wereld van planten, dieren en mineralen. Zo zijn er fossielen, botten uit het pleistoceen, zoogdieren van de Toscaanse kust en een Senese meteoriet uit 1794 te bewonderen.

Fontana Della Contrada Tartuca

Siena is ingedeeld in zeventien wijken. Iedere wijk heeft een eigen kerk, buurthuis, wapen, eigen kleuren en een eigen fontein. De fontein aan de Via Tomasso Pendola is het symbool van de schildpad.

Hier wordt elk jaar op 13 juni de nieuwe leden van de wijk gedoopt. De leden krijgen een sjaal met de officiële kleuren van de wijk en een certificaat. Vanaf dan mogen ze zich lid van de wijk noemen. De rest van het jaar is de fontein hét ontmoetingspunt voor de buurt.

Fortezza Medicea

Karel de Vijfde gaf in 1548 de opdracht tot de bouw van een fort. In 1552 werd het fort met de grond gelijk gemaakt. Jaren laten kwam Siena in handen van hertog Cosimo de Medici. Hij liet er in 1561 opnieuw een fort bouwen.

Aan de buitenkant van het fot werden grote schilden met het familiewapen van de Medici’s aangebracht. Aan het eind van de zeventiende eeuw werd het fort ontmanteld. Het fort deed vanaf 1937 dienst als openbare tuin.

Tegenwoordig vinden hier enkele tentoonstellingen plaats. Ook is hier een grote nationale wijnhandel, de Siena Jazzvereniging en van eind juni tot begin augustus is er een openluchtbioscoop in het amfitheater van het fort.

Basilica Di San Domenico

Dit is een typisch gotisch kerk. De Basilica di San Domenico is een van de belangrijkste kerken van Siena. Dit komt vooral vanwege de aanwezigheid van het gemummificeerde hoofd van Caterina van Siena. Zij is de patroonheilige van Italië en Europa.

De kerk is gebouwd tussen 1226 en 1265. In de veertiende eeuw werd deze uitgebreid tot de kerk zoals deze nu is. Het plafond wordt gesteund door een serie van houten balken. Aan de rechterzijde zit de Capella di Santa Caterina. Deze kapel is ingericht om er het hoofd van de Heilige Caterina te kunnen bewaren.

Er op uit in Siena

Siena is een mooi vertrekpunt om al wandelend, met de fiets, de auto of de trein excursies te maken. Bij de toeristeninformatie (APT) kun je duidelijke routes en ideeën krijgen om de stad en provincie op een leuke manier te ontdekken.

Palio Paardenrace

Elk jaar wordt op 2 juni en 16 augustus de traditionele paardenrace gehouden in Siena. Hier strijden de zeventien stadswijken tegen elkaar om de palio. Dit is een beschilderde zijden doek die speciaal voor iedere race wordt gemaakt.

De dagen voor deze race zijn er veel festiviteiten in Siena. De loterij van de paarden is een spannend moment. Deze is op 29 juni en 13 augustus. Het wordt dan doodstil op het afgeladen Piazza del Campo. De voorzitter wijst dan de startposities en paarden toe aan de verschillende wijken.

Wil je een mooie plek op het plein, dan moet je op de dag van de palio er al vroeg in de ochtend zijn. Er komen maar liefst 70.000 bezoekers op de palio af. Dit is 130% van de totale bevolking van Siena.

Na een spectaculaire openingsceremonie vindt de palio plaats. Het is een tactisch spel tussen de ruiters. Omkoopschandalen, tijd rekken, tegenstanders blokkeren, alles mag. Na soms wel een uur wachten wordt de juiste startpositie bereikt. Dan valt het koord. Vervolgens staat 1,5 minuut lang het plein op zijn kop.

L’Eroica

Dit is een jaarlijks terugkerende fietstocht in de maand september of oktober. Op authentieke racefietsen wordt een tocht afgelegd door de glooiende heuvels van de Crete Senesi, het zuiden van de Chianti en het land van de Brunello di Montalcino.

De tocht is ruim 200 kilometer lang. Echter, er kunnen ook kleinere etappes worden gereeden. De deelnemers worden vergezeld door oldtimers en historische motorfietsen. De rest van het jaar is het parcours ook individueel af te leggen.

Wijntrein

Elke zaterdag vertrekt om 10.00 uur, vanaf spoor 1 van het station van Siena, een bijzondere trein, de wijntrein. Deze trein rijd door het landschap van de Crete Senesi en de Val d’Orcia. Eindbestemming is Torrenieri, in de buurt van Montalcino.

Na een bezoek aan de stad vindt de lunch plaats in het station. Hier zit ook het wijnbedrijf Winecircus van ‘wijngoeroe’ Roberto Cipressi. Vervolgens rijdt de trein terug naar Siena. Hier komt deze om 19.30 uur aan. Op de heen- en terugreis kan je wijn proeven in de trein.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…