Zoek & Boek

Palio van Siena; paardenraces op straat

De Palio delle Contrade van Siena is een begrip, Wie Palio zegt, zegt Siena, of andersom. Deze paardenrace die twee maal per jaar plaatsvindt op het Piazza del Campo, is niet alleen zeer geliefd bij de lokale bevolking, het trekt ook veel toeristen naar de stad.

Wil je iets van de Palio kunnen zien dan moet je er vroeg bij zijn, en een plaats zien te bemachtigen op een van de tribunes rondom het parcours. Of er in ieder geval voor zorgen dat je op het plein bent, als je dit evenement tenminste live wilt meemaken.

Ver van te voren kaarten reserveren voor de deze paardenrace en voor een eventuele hotelovernachting is dan ook sterk aan te raden. Wil je de drukte ontlopen dan vind je met enig geluk een restaurant of bar die het spektakel via een tv scherm toont. Let wel, de race bestaat slechts uit drie ronden en duurt hooguit 2 minuten! Dus wees alert.

Palio van Siena; paardenraces op straat

De Palio is een strijd tussen de wijken

De Palio is meer dan een paardenrace alleen. Het is een strijd tussen de zeventien verschillende wijken van de stad. Er mogen ieder jaar maar tien wijken meedoen. Dat zijn de zeven die het jaar daarvoor er niet bij waren en drie wijken die door middel van loting aan de race mogen deelnemen.

Iedere wijk leeft hartstochtelijk mee met hun helden op paarden die de kleuren van de wijk verdedigen. Die kleuren vind je ook terug in de vele vlaggen die door de hele stad hangen. De Palio is dus in de eerste plaats een groot volksfeest en een traditie die eeuwen terug gaat.

Kritiek op de Palio

Toch is er ook wel kritiek op het festijn. Het komt regelmatig voor dat een paard zich tijdens de stratenrace ernstig blesseert. Daarnaast overleefde verschillende paarden de race niet.

Critici vragen zich dan ook hardop af of het wel verantwoord is om paarden over een plein te laten rennen. Activisten hielden in 2015 een demonstratie. Ondanks de kritische geluiden wordt deze traditie nog altijd in ere gehouden. De Palio vindt ieder jaar plaats op 2 juli en op 16 augustus.

Alle bezienswaardigheden in Siena

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!