Zoek & Boek

Duomo (kathedraal) van Siena

Tijdens je verblijf in Siena mag een bezoek aan de Duomo di Siena de kathedraal van Siena, zeker niet ontbreken. Je moet hiervoor wel een entree kaartje kopen. Maar je bezoekt dan ook veel meer dan een kerk alleen.

Hoewel een religieus gebouw heeft deze prachtige kathedraal namelijk ook veel weg van een museum. Je vindt er onder meer beeldhouwwerken van Michelangelo, Donatello en Bernini.

Met de bouw van de Duomo werd in de twaalfde eeuw begonnen. De kathedraal is nooit helemaal afgebouwd volgens het oorspronkelijke plan. In dat geval had het een van de grootste kerkgebouwen ter wereld geweest. Een pestepidemie gooide echter roet in het eten.

Als je vanuit het Piazza del Campo naar het Piazza del Duomo loopt, kom je via een grote poort op het plein. De poort was eigenlijk bedoeld als een zijdeur in de gevel van het gedeelte dat echter nooit werd afgebouwd.

Duomo (kathedraal) van Siena

Marmeren vloer

Wat uiteindelijk wel gebouwd is, behoort tot een van de mooiste kathedralen van Italië. Dat begint eigenlijk al bij de vloer. Wanneer je je realiseert wat er zich onder je voeten bevindt, gaat je hart sneller kloppen.

Een werkelijk prachtige marmeren vloer die bestaat uit ruim 50 vlakken met daarop mooie afbeeldingen waaraan in de loop der tijd maar liefst 40 kunstenaars hebben gewerkt.

De vloer waarop onder meer verhalen uit de bijbel en de verschillende deugden zijn uitgebeeld, bevat ook een labyrint waar boetelingen overheen moesten kruipen, op hun blote knieën wel te verstaan.

Helaas voor het publiek worden sommige vlakken voor een deel van het jaar ter bescherming afgedekt. Tussen augustus en oktober heb je de meeste kans om de hele vloer te kunnen bewonderen.

Indrukwekkend is ook het baptisterium dat een verdieping lager ligt. Het plafond en de wanden zijn prachtig gedecoreerd met fresco’s van Lorenzo di Pietro. De zeshoekige doopvont waarop het leven van Johannes de Doper wordt uitgebeeld, is ontworpen door Jacopo della Quercia die ook verantwoordelijk was voor de reliëfs op de Gaia fontein.

Om het bezoek aan de Duomo compleet te maken, moet je beslist ook een kijkje nemen in de Libreria Piccolomini. Deze bibliotheek bevat een grote verzameling religieuze boeken, zangboeken en miniaturen. De wanden zijn gedecoreerd met fresco’s van Pinturicchio.

Alle bezienswaardigheden in Siena

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!