Zoek & Boek

Fonte Gaia

Deze fontein die rond het jaar 1419 werd ontworpen door Jacoppo della Quercia bevindt zich midden op de Piazza del Campo.

De ‘fontein van de vreugde’ dankt zijn naam aan de uitbundige viering die de bewoners van Siena hielden ter ere van de nieuwe fontein het stromende water. Dat water werd door middel van een ingenieus systeem van aquaducten van wel 30 kilometer ver naar de stad gehaald.

Fonte Gaia

Je kunt je voorstellen dat dit voor de stad Siena een enorme verrijking was. Nu bezit Siena veel meer fonteinen maar de Fonte Gaia behoort zonder twijfel tot een van de mooiste. Dat is te danken aan de indrukwekkende bas-reliëfs die della Quercia aan het fontein aanbracht. Hij liet zich bij het ontwerp inspireren door de traditionele middeleeuwse fonteinen van Siena. Die vaak rechthoekig van vorm waren.

De reliëfs op de zijkanten van het fontein tonen het verhaal van Adam en Eva en de verdrijving uit het paradijs. Op de achterzijde is een madonna met kind te zien omgeven door allegorieën van de deugden.

Deze fontein is overigens niet het originele fontein. Het werd halverwege de negentiende eeuw vervangen door een kopie. Wat nog is overgebleven van het originele fontein staat nu in het Palazzo Pubblico. In de jaren ’90 is begonnen met de restauratie van een aantal onderdelen van de oorspronkelijke fontein.

Alle bezienswaardigheden in Siena

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!