Zoek & Boek

Palazzo Pubblico

Je kunt het als stad slechter treffen om een gemeentehuis in te vestigen. De voormalige zetel van de ‘Signoria’ en de ‘Podestà’ en nu het stadhuis van Siena, wordt gezien als het elegantste gotische paleis van Toscane.

De benedenverdieping van dit gebouw is geheel vervaardigd uit natuursteen terwijl de andere verdiepingen van rode baksteen zijn gemaakt. Het stadhuis wordt geflankeerd door de Torre del Mangia.

Met de bouw van het paleis werd in 1297 begonnen. Dertien jaar later in 1310 was de bouw voltooid. In de loop der eeuwen is het gebouw diverse keren uitgebreid en vonden er renovaties plaats, toch heeft het Palazzo Pubblico nog altijd de uitstraling die het ook in de veertiende eeuw moet hebben gehad.

Palazzo Pubblico

Museo Civico

Naast het feit dat het dienst doet als stadhuis, vind je in het gebouw ook hetMuseo Civico, een van de meest populaire musea van Siena. Het museum bevindt zich op de eerste verdieping.

Een van de publiekstrekkers is de Maestà een van de eerste werken van de uit Siena afkomstige kunstenaar Simone Martini. Een maestà is een begrip uit de Italiaanse iconografie en toont de heilige maagd in majesteit. Het kunstwerk is overigens te vinden in de Sala del Mappamundo, de zaal van de wereldkaart. Hier moet ooit een kaart van Siena hebben gehangen.

Als je een ticket hebt gekocht kun je je toer door het museum beginnen in de Sala del Risorgimento, waar een aantal indrukwekkende fresco’s uit de negentiende eeuw zijn te bewonderen.

De Sala di Balia is gewijd aan het leven van paus Alexander de derde. Deze paus kwam uit Siena. Er zijn nog veel meer zalen die je kunt bezoeken. Ze zijn allen opgebouwd rond een bepaald thema. Een die je zeker niet mag overslaan is La Sala dei Nove, de zaal van de negen, waar de ‘allegorieën van goed en slecht bestuur’ worden uitgebeeld. De fresco’s gemaakt door Ambrogio Lorenzetti, worden beschouwd als de meest wereldlijke voorstellingen uit de renaissance en zijn een bezoek meer dan waard.

Alle bezienswaardigheden in Siena

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!