Zoek & Boek

Torre del Mangia

Deze klokkentoren staat naast het Palazzo Pubblico en werd tussen 1338 en 1348 gebouwd door de gebroeders Rinaldo.

Wanneer je op het Piazza del Campo staat kun je onmogelijk om deze slanke, elegante, in rood baksteen opgetrokken, toren heen. Met zijn hoogte van 88 meter is het dan ook de op twee na hoogste toren van Italië. Achter deze afmeting zat een gedachte. De toren is namelijk net zo hoog als de kathedraal, wat moest aangeven dat de wereldlijke macht even belangrijk was als de kerkelijke macht.

De toren is waarschijnlijk vernoemd naar de eerste klokkenluider, Giovanni di Balduccio, die de bijnaam ‘Mangiaguadagni‘ had, wat zoiets betekent als iemand die zijn eigen winst opeet. De klokken worden nog altijd gebruikt tijdens feestdagen en luiden uiteraard ook tijdens de Palio.

Torre del Mangia

Torre del Mangia beklimmen

Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Aan het begin lijkt dat nog een eenvoudige opgave maar dat verandert al snel. Je moet rekening houden met een zeer smalle en steile weg naar boven.

Het is echter de moeite van het klimmen zeker waard want eenmaal boven wacht je een prachtig panorama. Onder je ligt de stad Siena en kijk je uit over de groene heuvelachtige omgeving.

Beneden zie je het Piazza del Campo en de Duomo liggen. In alle rust kun je genieten van de smalle straatjes die het beeld van het oude centrum bepalen.

En je realiseert je nog eens wat een middeleeuwse weelde er zich voor je uitstrekt.

Verschillende bouwstijlen

Zie je liever af van de klim dan is een blik op de Torre del Mangia vanaf de grond ook de moeite waard.

Je zult merken dat de bovenzijde van de toren in een andere stijl is gebouwd dan de onderzijde. Het onderste deel van de toren wordt net als het Palazzo Pubblico gekenmerkt door een gotische bouwstijl. De bovenzijde heeft daarentegen een veel ingetogener stijl. Dit gedeelte werd dan ook wat later toegevoegd aan de toren.

Een verklaring van de verandering in stijl wordt wel gevonden in het feit dat de stad werd geteisterd door een pestepidemie.

Ook de Cappella di Piazza die zich aan de voet van de toren bevindt, werd na de epidemie gebouwd. Het marmeren bouwwerk is een eerbetoon aan de maagd Maria, als dank van diegenen die de pestepidemie hadden overleefd.

Alle bezienswaardigheden in Siena

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!